foto/ povodom Dana državnosti BiH

Svečana akademija u Vijećnici, Forto poručio: 'Zahtijevajmo budućnost bez podjela, u kojoj ima mjesta za...'

Front25.11.22, 19:40h

Osim premijera Forte, zvanicama su se, među ostalim, obratili i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović

 

 

 

 

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a u okviru programa koji su pripremili Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo, večeras je u Vijećnici održana svečana akademija.  
 

Obraćajući se brojnim predstavnicima političkog, kulturnog i društvenog života, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potcrtao je da ovog 25. novembra slavimo tekovine revolucije, antifašizma, slavimo rođendan moderne, parlamentarne, ustavne, egalitarne Bosne i Hercegovine, slavimo slobodu, mir, jednakost i ravnopravnost bosanskohercegovačkih naroda, građanki i građana, slavimo državni kontinuitet Bosne i Hercegovine, slavimo sve liberalne, demokratske vrijednosti i principe. Slavimo, kako je rekao, revolucionarni čin utemeljenja bh. republike i ispunjenje osme decenije njenog državnopravnog kontinuiteta u međunarodno priznatim AVNOJ-skim granicama.  
 

Kako je podsjetio, ZAVNOBiH je naša građanska revolucija, događaj koji je ukinuo monarhiju.
 

- U atmosferi u kojoj dočekujemo 79. rođendan BiH, posebnu važnost poprima činjenica da u razgovorima o izmjenama ustava BiH moramo pristupiti tako da ustavne promjene nikako ne smiju dovoditi u pitanje temelje ZAVNOBiH-a, a samim tim ni državnopravni kontinuitet BiH, kao ni državotvornost, ravnopravnost i jednakost tri bosanskohercegovačka naroda, ali smatram i ukazujem na to da ustavne promjene moraju donijeti jednakost svima ostalima, svim građankama i građanima BiH, da moramo okončati prezidencijalizam i ojačati parlamentarni sistem ustavne demokratije, definirajuće karakteristike moderne, sekularne, neautokratske države - naveo je premijer Forto.   


Kako je dodao, zbog toga zahtijevajmo budućnost koja je oslobođena podjela, egzistencijalne i socijalne nesigurnosti, budućnost u kojoj ima mjesta za slobodoumlje, za napredak, za stvaralaštvo i proizvodnju, za nauku i obrazovanje, za ljubav, zabavu, radost, sreću.  
 

- Moramo stvoriti demokratske i društvene institucije koje će štiti pluralizam, garantovati socijalnu sigurnost, osigurati prostor za poduzetništvo, ponuditi dostojno obrazovanje i zdravstvo, stvoriti prostor za slobodu stvaralaštva i umjetnost, iskorijeniti nepotizam i korupciju, osigurati kvalitetan standard života. Stvaranje zdravog psihosocijalnog okruženja, zdravog i čistog okoliša, naša je ljudska, građanska i patriotska dužnost i obaveza - poručio je premijer.  
 

Čestitavši Dan državnosti, kazao je da moramo biti dosljedni viziji ZAVNOBiH-a na čijem prvom zasjedanju su naši oci utemeljitelji koncipirali slobodnu i zbratimljenu Bosnu i Hercegovinu, kao osiguranje pune ravnopravnosti i jednakosti naših naroda, građanki i građana.  
 

Osim premijera Forte, zvanicama su se, među ostalim, obratili i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović.  


Priređen je i prigodan program, u okviru kojeg je Grad Sarajevo zaslužnim građanima dodijelio priznanja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još