nakon presude koja je podigla buru u javnosti

VSTV BiH u odbrani sudije Perića: Uputili su mu brutalne i krajnje neodmjerene riječi, posebno neka se suzdrže političari!

Hronika25.11.22, 16:27h

VSTV BiH u odbrani sudije Perića: Uputili su mu brutalne i krajnje neodmjerene riječi, posebno neka se suzdrže političari!
U ovom kontekstu, široku javnost podsjećamo da sudije mogu donositi odluke isključivo na temelju dokaza koji su im predočeni, a da svaka pretpostavka na sudu mora biti potkrepljena nedvosmislenim dokazima, jer je to suština prava i pravne države

 

 

 

Povodom napada na sudiju Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, ujedno i predsjedavajućeg sudskog vijeća u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, koji su uslijedili nakon donošenja prvostepene presude u tom predmetu, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da uputi riječi podrške sudiji Periću koji je, vjerujemo, profesionalno, u smislu i duhu funkcije koju obnaša, zajedno sa još dvoje kolega sudija, donio prvostepenu presudu u navedenom predmetu.

 

U ovom kontekstu, široku javnost podsjećamo da sudije mogu donositi odluke isključivo na temelju dokaza koji su im predočeni, a da svaka pretpostavka na sudu mora biti potkrepljena nedvosmislenim dokazima, jer je to suština prava i pravne države. Ujedno, želimo da istaknemo da smo, na temelju informacija koje smo imali priliku čuti putem medija, uvjereni da su tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u okviru svoje nadležnosti, imali najbolje namjere u navedenom predmetu, zato pozivamo na suzdržanost i prilikom eventualnog kritiziranja njihovog rada.

 

Posebno suzdržani trebaju biti političari u kritiziranju tužilačkih i sudskih odluka. Nažalost, i u konkretnom slučaju svjedočili smo brutalnim, krajnje neodmjerenim riječima upućenim kako pravosuđu na nivou BiH tako i sudiji Periću. Zato ih pozivamo na političku zrelost koja se ogleda u poštovanju institucija sistema i njihovih odluka onda kada one nisu politički ili generalno popularne, ali zasigurno jesu zasnovane na zakonu i Ustavu naše zemlje. Javnost ima pravo na konstruktivnu kritiku, međutim neuravnotežene kritike koje upućuju političari mogu dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe ili poticati nepoštivanje sudskih odluka i demokratske podjele vlasti.

 

Zbog svega navedenog, još jednom podsjećamo da su sudije nezavisne u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona. Oni su slobodni u zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i dužni su svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje objasniti isključivo u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka sudije ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvatanjima zakonodavne i izvršne vlasti. Štaviše, u konkretnom slučaju, očekivanjima dijela medija i građana naše zemlje.

 

Sudske odluke, za razliku od političkih, ne smiju i ne mogu biti popularne. One su utemeljene na Ustavu i zakonima i garantuju jednako pravo svakog građanina na pravično suđenje kao temeljnog postulata pravne države - navodi se u saopćenju VSTV BIH.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 129

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još