Svečanost u KSC Bugojno

Aida Šečić Nezirević dobitnica nagrade ‘X Bugojanska vaza’, a Denis Haračić laureata 17. Bugojanskog likovnog bijenala

Kultura25.11.22, 12:33h

Aida Šečić Nezirević dobitnica nagrade ‘X Bugojanska vaza’,  a Denis Haračić laureata 17. Bugojanskog likovnog bijenala
Nakon uručenja nagrade Bugojanska vaza otvoreno je 17. Bugojansko likovno bijenale i ujedno proglašeni pobjednici

 

 

Dodjelom nagrada u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno u četvrtak, 24.11. okončana je manifestacija “X Bugojanska vaza” i otvoreno “17. Bugojansko likovno bijenale”.


Na konkursu za najbolju kratku priču/pripovijetku, koji je raspisao KSC Bugojno pod pokroviteljstvom općine Bugojno povodom Dana državnosti BiH, nagradu “X Bugojanska vaza” dobila je Aida Šečić Nezirević za priču “Sead je odlučio umrijeti”. Pored Aide Šečić Nezirević, koja je u uži izbor ušla sa dvije priče, u užem izboru su bili i Dino Međedović s  pričom “Dan kad je Hajdeger nadboden” i Senada Užičanin s pričom “Žena iz sivog solitera”.

 

grupna-foto


Žiri “X Bugojanske vaze” bio je u sastavu: Asmir Kujović (predsjednik), Tina Laco i Tanja Stupar Trifunović. Na konkurs je pristiglo 37 priča iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Nagrada se sastoji od replike zdjele “Bugojanska vaza” (najstariji pisani spomenik u BiH) i novčanog iznosa od 1.500 KM. Autorica replike „Bugojanska vaza“ je Adina Kero.


Nagradu je Aidi Šečić Nezirević uručio predsjednik žirija Asmir Kujović.


Nakon uručenja nagrade Bugojanska vaza otvoreno je 17. Bugojansko likovno bijenale i ujedno proglašeni pobjednici. 


Žiri 17. Bijenala činili su Ivana Udovčić (kustosica Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine), Borjana Mrđo (šef katedre „Slikarstvo i intermedijalna umjetnost“ Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci) i Svetislav Cvetković (dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru).

 

Grand Prix “Hazim Ćišić” 17. Bugojanskog likovnog bijenala pripao je Denisu Haračiću za diptih “Gluttony” i “Envy”. Drugu nagradu žiri je dodijelio Eleni Arsenijević, a Merjem Duraković je dobitnica Specijalne pohvale žirija za rad “Ples”.

 

Ispred  JU KSC Bugojno i Općine Bugojno na ceremoniji dodjele nagrada obratili su se Vahid Duraković, organizator kulturnih aktivnosti KSC Bugojno, Antonio Džolan, stručni saradnik za realizaciju Bijenala, Mirza Idrizović, direktor KSC Bugojno i načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić. Uz prigodno obraćanje, čestitali su nagrađenim autorima te svim prisutnim Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!