FOTO/ Zvaničnici slave Dan državnosti BiH

Obilježavanje 25. novembra: Na brdu Hum podignuta zastava Bosne i Hercegovine

Hronika25.11.22, 09:55h

U okviru obilježavanja 25.novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacije svih nivoa vlasti, SABNOR-a, koordinacije boračkih organizacija, danas će odati počast najznamenitijim ličnostima koji su dali doprinost i koji su položili život u odbrani BiH

 

 

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović povodom Dana državnosti BiH prisustvovali su jutros ceremoniji podizanja zastave Bosne i Hercegovine na brdu Hum. 

 

U okviru obilježavanja 25.novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacije svih nivoa vlasti, SABNOR-a, koordinacije boračkih organizacija, danas će odati počast najznamenitijim ličnostima koji su dali doprinost i koji su položili život u odbrani BiH. 

 

Historijski značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

 

Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

 

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Tu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdila su i izglasala 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još