Istraživanje je obavljeno na 110 pacijenata od kojih je polovina tokom godinu dana tri puta sedmično pila sok od nara, dok je druga polovina dobijala neki drugi napitak, prenio je Rojters.
Kod onih koji su pili sok od nara utvrđena je manja koncentracija inflamatornih molekula u krvi i oni su rjeđe imali potrebu za hospitalizacijom od pacijenata iz kontrolne grupe.
Dijaliza, inače, izaziva povećanje koncentracije štetnih slobodnih radikala u krvi, pa su zato pacijenti na ovoj terapiji izloženiji infekcijama.
Dr Batja Kristal, vođa izraelskog tima, napomenula je da su istraživanja u posljednje tri godine pokazala da, od svih vrsta voća i povrća, nar ima najveći sadržaj antioksidanta polifenola, koji umanjuju oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.
(FENA, BLIN MAGAZIN/ma)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook