PUNO NEPOUZDANIH DOKAZA

'Ovako nešto nije zabilježeno u sudskoj praksi': Sudija Perić obrazložio zašto je donio oslobađajuću presudu

Hronika24.11.22, 10:00h

'Ovako nešto nije zabilježeno u sudskoj praksi': Sudija Perić obrazložio zašto je donio oslobađajuću presudu
Tužioci su saslušali 69 svjedoak i vještaka, od toga 14 zaštićenih. Optužnica nije bila na čvrstim temeljima - rekao je Perić između ostalog

 

 


Predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Branko Perić izrekao je oslobađajuću presudu za sve u slučaju ‘Dženan Memić’.


U obrazloženju je potom iznio sljedeće:


- Imali smo pred sobom optužnicu koja je nastala iz istrage koja još nije okončana. Tako nešto nije zabilježen u sudskoj praksi. Među optuženima je oštećena koja je u ovom događaju imala povrede. Ne znamo da je oštećena prikrivala dokaze, u interesu oštećene je da se dokaže ko je kriv. Imamo optužnicu za pomaganje, a ne znamo kome pomažu i iz kojeg motiva. Neophodna je svijest da se počini krivično djelo. Samo iz ovih primjera vidimo kompleksnost slučaja. Čuli smo da istraga još nije otkrila kako je došlo do povreda i ko je kriv. Iz dokaza koji smo imali nismo mogli vidjeti zašto su se optuženi povezali u grupi i šta im je bio motiv. Šta povezuje motive policajaca.
Tužioci su saslušali 69 svjedoak i vještaka, od toga 14 zaštićenih. Optužnica nije bila na čvrstim temeljima - rekao je Perić između ostalog, prenosi Raport.


On je kazao da je bilo svjedoka za koje Sudu nije bilo jasno zašto su tu.


- Slušali smo noćnog čuvara koji nije vidio ništa osim policijskog auta. Činilo se da su se tužioci teško snalazili u predmetu. Na kraju su odustali od nekih svjedoka. Tužioci su postali žrtve olako donesenih zaključaka - rekao je Perić.


Perić je dalje kazao da Zijadu Mutapu nije dokazano zašto bi se on udruživao da nešto zataška.


Govorio je njegovom dnevniku.


- Tu nema ništa što bi dokazalo da postoji plan skrivanja niti da Alisa nešto zna. On iznosi svoje pretpostavke i sumnje. Ne postoje zapisi o tome da Mutap navodi istragu na krivi trag.


Zna li Alisa nešto više?


Za Alisu Ramić je istakao da se iz dokaza vidi da je ona dala izjavu u kojoj je rekla da ih je udarilo auto.


- Učinila je to prije dolaska Zijada Mutapa. Ona je dala lične podatke i nije imala ličnu amneziju. Postavlja se pitanje da li nešto zna više. Treba imati na umu da je i ona zadobila povrede glave koje potiču od pada na zemlju. Desilo se sve navečer, ne znamo da li je nešto mogla vidjeti više. I tužilac je krenuo od pretpostavke, ali mi ne možemo na osnovu toga zasnivati odluku - naveo je on.


Istakao je da su svjedoci nepozdan dokazni materijal u postupku.


- Neki namjerno lažu, neki se ne znaju izraziti - naveo je između ostaloga Perić.


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još