kraljevska posla

Charles III zaposlio čovjeka čiji je jedini posao da ga ujutro budi svirkom

Showbizz08.10.22, 14:23h

Charles III zaposlio čovjeka čiji je jedini posao da ga ujutro budi svirkom
Major Burns je nakon kraljičinog sprovoda rekao: “Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II. bila je moj vrhovni pukovnik. A njezin suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha, bio je moj kraljevski pukovnik

 

 

 

Charles III zaposlio je profesionalnog gajdaša čiji je zadatak buditi ga svakog jutra sviranjem gajdi ispod prozora, piše The Sun. Riječ je o majoru Paulu Burnsu, koji je svirao gajde na sprovodu kraljice Elizabete II. Ranije ih je svirao na sprovodu princa Philipa.

 

Velika čast vojniku


Major Burns je nakon kraljičinog sprovoda rekao: “Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II. bila je moj vrhovni pukovnik. A njezin suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha, bio je moj kraljevski pukovnik.

 

Svirati gajde na oba njihova pogreba u dvorcu Windsor velika je čast vojniku. Kao mladić koji je živio blizu dvorca Balmoral, sjećam se njihove prisutnosti od malih nogu. Kraljevska garda me nadahnula da se pridružim vojsci. Sviranje na sprovodu Njenog Veličanstva natjeralo me na razmišljanje o tim ranim sjećanjima. Drago mi je što sam mogao počastiti ih oboje na ovaj način.”

 

Naime, zapošljavanje ličnog svirača je nešto poput tradicije među monarsima, a u njoj je uživala i kraljica Elizabeta II.

 

“Njegova majka je obožavala imati svog gajdaša. To je lijepa tradicija”, rekao je izvor blizak kraljevskoj porodici za britanske medije.


Nakon smrti kraljice pisalo se da je 100 radnika u bivšoj rezidenciji kralja Charlesa III dobilo obavijest kako bi mogli ostati bez posla. Lični sekretari, finansijski ured, komunikacijski tim i kućno osoblje vijest su primili tokom mise za kraljicu u katedrali St. Giles u Edinburghu. Na popisu su bili i oni koji su za kralja radili decenijama.

 

“Svi su apsolutno bijesni, uključujući lične sekretare i viši tim. Cijelo osoblje danonoćno radi kako bi napravilo najbolje u danoj situaciji. Stoga ne čudi da su svi vidno potreseni”, rekao je tada izvor blizak kraljevskoj porodici.

 

Charles III tek postavljen, a planira se sahrana


Inače, iako je Charles III tek postao kralj, planovi za nesretnu okolnost njegove smrti počeli su odmah nakon sprovoda kraljice Elizabete. Bivši kraljevski oficir za zaštitu Simon Morgan to je potvrdio na dan sahrane kraljice.

 

“Nažalost, od sutra ujutro počinje ozbiljno planiranje za operaciju Menai Bridge”, rekao je prije dva dana.

 

Očekuje se da će operacija Menai Bridge imati mnogo sličnosti s operacijom London Bridge, s planom koji će biti detaljno razrađen prije njegove krunidbe.

 

(Raport, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!