Prijavili slučaj policiji

Opozicija u RS najavila proteste zbog 'izborne krađe': Spremni da idemo do kraja

Front04.10.22, 18:45h

Opozicija u RS najavila proteste zbog 'izborne krađe': Spremni da idemo do kraja
“Nisam pokradena ja, pokraden je narod RS. Sad ja trebam nekome da čestitam sto je pokrao narod RS, neću da čestitam”, kaže kandidatkinja opozicije za poziciju predsjednika RS.

 

 

Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) traže od Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) otvaranje vreća i ponovo prebrojavanje glasova za predsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS i Parlamentarnu skupštinu BiH. Navode da će u četvrtak u Banjoj Luci organizovati proteste zbog, kako kažu, brutalne izborne krađe.

 

Jelena Trivić je istakla da ona, koja je bila kandidat za predsjednika RS-a, neće odustati od ovog procesa.

 

- Ići ćemo do kraja da se ispoštuje narodna volja. Nisam pokradena ja, pokraden je narod Republike Srpske. I sada ja treba da čestitam nekome zato što je pokrao narod? Neću da čestitam krađu. Čitav moj politički angažman je išao u pravcu da se protiv krađe borim. Nemamo ni vremena na konferenciji za medije da nabrojimo sve krađe, ali sve ćemo predati CIK-u i tražiti otvaranje vreća -  rekla je Trivić.

 

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović je kazao da je očigledno da su zapisnici prepravljani i da su upisivane 0 za kandidate opozicije i da za to postoje dokazi. Dokazano je, ističe Radović, da proces brojanja i unosa na izborima nije dobar.

 

- Na jednom biračkom mjestu na kojem je registrovano 368 glasača, SNSD je dobio 539 glasova. Na biračkom mjestu u Karanovcu Trivićeva je imala 160 glasova, a upisano je 0 - dodao je Radović.

 

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da je za poziciju predsjednika Republike Srpske za sada izbrojano 35.000 nevažećih glasačkih listića, a da je bilo desetine glasačkih mjesta gdje Jelena Trivić navodno nije imala niti jedan glas, te stotine glasačkih mjesta na kojima je bila nerealna razlika između Trivićeve i kandidata vladajućeg režima.

 

- Ovdje se radilo o izbornoj krađi koja se mjeri od 70 do 100 hiljada glasova. Kako se nije desilo da na nekom biračkom mjestu Dodik ima nula glasova? Mi hoćemo samo istinu. Mi ćemo sutra CIK-u predati naš zahtjev za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za nivo predsjednika Republike Srpske i na bazi toga tražiti da se ponove izbori za taj nivo. U četvrtak ćemo zbog brutalne krađe organizovati proteste, te se u 18 časova okupljamo u parku “Mladen Stojanović“, a u 19 časova smo na Trgu Krajine - poručio je Borenović, saopćeno je iz SDS-a.


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još