Provjere u toku

Tužilaštvo BiH i SIPA zaprili 27 prijava građana o o izbornim neregularnostima

Hronika03.10.22, 14:58h

Tužilaštvo BiH i SIPA zaprili 27 prijava građana o o izbornim neregularnostima
Nakon zaprimanja prijava, poduzete su aktivnosti sa ciljem provjere prijavljenih navoda, o događajima su sačinjene službene zabilješke, te su policijskim službenicima za terenu date instrukcije za dalje postupanje, kako bi se osigurao neometan izborni proces

 

 

Postupajući u dežurama određenim za dan općih izbora u Bosni i Hercegovini, dežurni tužitelji koji su zajedno sa policijskim djelatnicima SIPA, dežurali u regionalnim centrima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, zaprimili su prijave građana ili institucija, koje su se odnosile na narušavanje javnog reda i mira na biračkim mjestima, navode o izbornim neregularnostima koje su se odnosile na moguća kaznena djela, kao i različite događaje i incidente vezane za izborni proces.

 

Prijave građana najčešće su se odnosile na navode i nepravilnosti oko pomoći u glasanju invalidnim osobama i osobama s poteškoćama, donošenje popunjenih glasačkih listića, onemogućavanje pristupa posmatračima, nedozvoljeno ponašanje građana na izbornim mjestima, nepravilnosti uočene na biračkom spisku, glasanje u ime drugih osoba ili sa tuđim identifikacijskim dokumentima, fizičke nasrtaje na članove biračkih odbora, ponašnje predsjednika ili članova biračkih odbora koje nije u skladu sa propisima i druge događaje koje su smatrali neprimjerenim ili nezakonitim.

 

Prijave su se odnosile na biračka mjesta na području Mostara, Bosanskog Novog/Novog Grada, Sarajeva, Živinica, Tuzle, Zvornika, Zenice, Tomislav Grada i drugih mjesta.

 

Nakon zaprimanja prijava, poduzete su aktivnosti sa ciljem provjere prijavljenih navoda, o događajima su sačinjene službene zabilješke, te su policijskim službenicima za terenu date instrukcije za dalje postupanje, kako bi se osigurao neometan izborni proces.

 

Naknadno provjerom utvrdit će se postojanje elemenata kazenih djela i odrediti dalje postupanje tužiteljstava, policijskih agencija ili CIK-a BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!