ministarstvo dodjeljuje novac

'Dječija nedjelja' u Kantonu Sarajevo u znaku podrške djeci koja boluju od malignih bolesti

Hronika03.10.22, 14:30h

'Dječija nedjelja' u Kantonu Sarajevo u znaku podrške djeci koja boluju od malignih bolesti
- Ministarstvo će dodijeliti po 700 KM za 37 djece sa područja Kantona Sarajevo čiji su se roditelji, staratelji ili usvojitelji prijavili na javni poziv za obilježavanje “Dječije nedjelje” - navodi se u saopćenju za javnost Službe za protokol i press Kantona Sarajevo

 

 

 

 

U Kantonu Sarajevo zvanično je započela manifestacija "Dječija nedjelja", ove godine u znaku podrške djeci koja boluju od malignih bolesti.

 

Kako je kazala ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović 'Dječija nedjelja’  bit će realizirana na području Kantona Sarajevo do 9. oktobra, pod sloganom ‘Sretan možeš biti svijete, samo ako je zdravo i sretno dijete’.

 

- Cilj je podrška djeci koja boluju od malignih bolesti. Naše misli i želje za ozdravljenjem su posebno sa tom djecom - istakla je tim povodom Prvulović.

 

Podrška djeci koja boluju od maligne bolesti bit će, kazala je, pružena u vidu novčane podrške.

 

- Ministarstvo će dodijeliti po 700 KM za 37 djece sa područja Kantona Sarajevo čiji su se roditelji, staratelji ili usvojitelji prijavili na javni poziv za obilježavanje “Dječije nedjelje” - navodi se u saopćenju za javnost Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

 

Ta manifestacija obilježava se svake godine u oktobru u cilju promocije prava djeteta i poboljšanja društvene brige za djecu.

 

Ministrica Prvulović je naglasila da je obilježavanje "Dječije nedjelje" prilika da se ukaže na obavezu poštivanja prava i sloboda utvrđenih Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta kao što su pravo na život, pravo na slobodu izražavanja, slobodu misli, savjesti i religije, pravo na najviši standard zdravlja, pravo na obrazovanje.

 

Posebno je važno podsjetiti da su se ratificiranjem Konvencije države potpisnice obavezale preduzeti sve odgovarajuće zakonske, upravne, društvene i obrazovne mjere da bi se dijete zaštitilo od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povrede ili zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnog postupka, zloupotrebe ili eksploatacije, uključujući i seksualno zlostavljanje.

 

Konvencijom o pravima djeteta se svakom djetetu priznaje pravo na prednosti socijalne sigurnosti i životni standard koji odgovara njegovom fizičkom, mentalnom, duhovnom, moralnom i društvenom razvitku, koji je primarno obaveza roditelja u okviru njihovih sposobnosti i finansijskih mogućnosti te da dijete ima pravo na odmor i slobodno vrijeme, na igru i rekreaciju koji odgovaraju starosti djeteta i na slobodno učešće u kulturnom životu i umjetnostima i pravo da bude zaštićeno od ekonomske eksploatacije.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!