Donesena odluka

Finska zatvara granicu za ruske turiste, pridružuje se Poljskoj i baltičkim zemljama

Hronika29.09.22, 20:25h

Finska zatvara granicu za ruske turiste, pridružuje se Poljskoj i baltičkim zemljama
Glavna promjena je da Rusi više neće moći ulaziti u Finsku kao turisti ili putovati dalje u druge zemlje šengena iz turističkih razloga

 

 

Finska je u četvrtak donijela odluku o zatvaranju granica za ruske turiste, dok uvodi stroži postupak za dobivanje viza koji bi trebao stupiti na snagu u ponoć, najavio je u četvrtak šef diplomacije, čime se Finska pridružuje baltičkim zemljama i Poljskoj.

 

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je da je vlada djelovala brže nakon eksplozije u plinovodu Sjeverni tok za koju se smatra da je rezultat sabotaže te planova Moskve da pripoji četiri ukrajinske regije nakon ilegalnih referenduma.

 

Stroža granična pravila ne predstavljaju potpunu zabranu ulaska za ruske državljane, javlja finska radio postaja Yle.

 

Iznimke vrijede za Ruse koji dolaze u Finsku kako bi se susreli s članovima obitelji, zbog rada ili medicinske skrbi.

 

Glavna promjena je da Rusi više neće moći ulaziti u Finsku kao turisti ili putovati dalje u druge zemlje šengena iz turističkih razloga.

 

Očekuje se da će se ovim korakom smanjiti broj Rusa koji prelaze granicu za 30 do 50 posto, navodi finska novinska agencija STT.

 

Finska ima iznimno dugu granicu s Rusijom, čak 1340 kilometara.

 

Ministar vanjskih poslova Estonije Urmas Reinsalu pozdravio je odluku Finske, istaknuvši da je Helsinki donio tu mjeru u bliskoj suradnji s Estonijom, Latvijom, Litvom i Poljskom te da će se poboljšati sigurnost u cijeloj regiji.

 

Estonija, Latvija, Litva i Poljska već su 19. rujna ograničile ulazak u zemlju Rusima.

 

Tada su zabranile ulazak ruskim državljanima s vizama za šengen zbog turističkih i poslovnih razloga te zbog sportskih i kulturnih događaja.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!