Visoki predstavnik poručio

Schmidt pisao tužiocima pred izbore: BiH treba čvrsta riješenost svih njenih institucija da spriječe zloupotrebe

Front29.09.22, 19:00h

Schmidt pisao tužiocima pred izbore: BiH treba čvrsta riješenost svih njenih institucija da spriječe zloupotrebe
Eventualne zloupotrebe u izbornom procesu narušavaju legitimitet izbora i potiču nepovjerenje javnosti u izborni proces

 

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je uputio pismo glavnim tužiocima na svim nivoima pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a u vezi s pripremama za predstojeći izborni dan u nedjelju, 2. oktobra.

 

- Slobodni i pošteni izbori temelj su demokratije. Svim građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da ostvare svoja demokratska prava na takvim slobodnim, poštenim i demokratskim izborima, pa shodno tome to aktivno biračko pravo građana mora biti i zaštićeno.

 

Eventualne zloupotrebe u izbornom procesu narušavaju legitimitet izbora i potiču nepovjerenje javnosti u izborni proces. Stoga je u slučajevima takvih zloupotreba neophodno ozbiljno i ekspeditivno postupati i za takva se djela treba utvrditi odgovornost - napisao je Schmidt.

 

Zato je Bosni i Hercegovini, kako je dodao, potrebna čvrsta riješenost svih njenih institucija da spriječe takve zloupotrebe, a u slučaju da se pak zloupotrebe eventualno pojave, i odlučnost i spremnost njenog pravosuđa i tijela za provedbu zakona da se pobrinu da oni koji su odgovorni za bilo kakve vidove nepoštenog postupanja u izborima budu otkriveni i sankcionirani. Integritet izbora mora se sačuvati, kazao je.

 

- Siguran sam da sve svoje odgovornosti shvatate veoma ozbiljno i da ste osigurali uvjete za otkrivanje eventualnih prekršaja, kao i uvjete koji će građanima omogućiti da se osjećaju slobodno i ohrabreno da prijave ponašanje koje se smatra nezakonitim, a koje će naići na vašu brzu reakciju. Ključno je da pravosuđe i tijela za provedbu zakona brzo reagiraju na eventualne nezakonitosti. Uvjeravam vas da imate svu moju zahvalnost i podršku u vašoj borbi protiv kriminala - stoji u pismu visokog predstavnika, saopćio je OHR.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!