Vrijedni ugovori

U toku najveći investioni ciklus na Bjelašnici: Premijer, ministri i direktori održali sastanak sa izvođačima radova

Biznis Klub29.09.22, 17:46h

U toku najveći investioni ciklus na Bjelašnici: Premijer, ministri i direktori održali sastanak sa izvođačima radova
Govoreći o važnosti domaćih partnera, Mehić je naveo da su, pored sistema osnježenja i žičara, potpisani i ugovori za uređenje staza u vrijednosti od dva miliona KM, a domaći partneri su potpisali konzorcijalne ugovore i aktivno učestvuju u projektovanju i izgradnji svih instalacija.

 

 

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministri privrede i finansija Adnan Delić i Davor Čičić, te direktori Zavoda za izgradnju i ZOI-ja ’84, Belma Barlov i Jasmin Mehić, danas su održali sastanak s domaćim i stranim izvođačima radova na projektima koji se realiziraju na Bjelašnici.

 

- Radi se o ugovorima vrijednim više od 20 miliona KM i cilj nam je da na današnjem susretu ukažemo na važnost kvalitetnog izvođenja radova, kako bi smo nastavili investicioni ciklus i u narednim godinama i izbjegli situacije kao što je bilo sa četverosjedom, gdje je navodno izvođač u startu izjavio da instalacija neće raditi - kazao je direktor Mehić.  

 

On je iznio i detaljan pregled projekata koji su u toku. Govoreći o projektima osnježenja na Bjelašnici, objasnio je da je ugovor dobila kompanija „Technoalpine“, najveći svjetski proizvođač sistema za osnježenje, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.  

 

- Oni su prije imali jedan mali projekt i sada su dobili LOT gornja zona, koji je ujedno i tehnički najzahtjevnija dionica. Očekujemo da se znanje najvećeg svjetskog izvođača prenese na projekte i da dobijemo sistem osnježenja po svjetskim standardima - rekao je Mehić, koji je pomenuo i kompaniju “Supersnow”, koja ima kvalitetan sistem osnježenja i koja veoma puno ulaže u kvalitetnu podršku, brze servise i dostupnost.  

 

Govoreći o trenutnom sistemu, Mehić navodi da je 2009. godine napravljen prvi kilometar sistema sa pet topova, a da je u periodu od 13 godina ukupno izgrađeno osam kilometara cjevovoda i 45 topova. Sistem osnježenja na Bjelašnici pokriva samo dvije staze i to je često razlog nezadovoljstva korisnika.

 

- Ukupna vrijednost novog projekta je 11 miliona maraka, sa više od deset kilometara novog sistema osnježenja i 55 novih topova. Ovaj projekt realizovat će se kroz period od 18 mjeseci i bit će osnježenje na svim stazama, što je prva pretpostavka za širenje vertikalnog transporta - naveo je Mehić.  

 

Po pitanju vertikalnog transporta, objasnio je da su angažirane firme „Doppelmayr“ i  “Bartholet” iz Švajcarske.  

 

- Doppelmayr’ je najveći svjetski proizvođač, sa više od 60 posto tržišnog učešća i kompanija koja je pomogla izgradnju trosjeda nakon rata. Nakon što su 2009. godine projektovali i djelomično proizveli žičaru za Bjelašnicu, projekt je otkazan u fazi proizvodnje, odlučili su da se povuku sa tržišta BiH. Projektom izgradnje žičare BX vraćeno je povjerenje u saradnju i nastavili su graditi ski lift K1. ’Bartholet’ radi na projektu izmještanja četverosjeda na novu lokaciju i nadogradnje sistema automatske garaže, čime će biti unaprijeđena usluga na šestosjedu - naveo je Mehić.  

 

“Doppelmayr” jer realizirao ugovor vrijednosti 2,3 miliona maraka i u ovoj godini imaju novi ugovor na iznos od 2,1 milion KM. “Bartholet” ima ugovore za izmještanje četverosjeda od 3,6 miliona i automatsku garažu od 2,2 miliona KM.  

 

- Završetkom ova dva projekta postojeći vertikalni transport je obnovljen i u periodu od dvije godine uložili smo deset miliona KM. U narednoj godini planiramo izgradnju jednog šestosjeda i gondole - objasnio je Mehić.  

 

Iznoseći izvještaj o projektima na Velikom polju na Igmanu, Mehić je objasnio da je potpisan i ugovor za izgradnju stelišta za biatlon i tehničke baze u vrijednosti većoj od milion maraka. U saradnji sa KJP “Sarajevo-Šume” izgrađeno je šest kilometara šumskih staza za biatlon, koje će se u ljetnom periodu koristiti kao šetnice i biciklističke staze. Ovo je prva faza obnove Velikog Polja.

 

Kako je dodao, kada su u pitanju mašine za uređenje staza, kupljene su dvije najbolje na tržištu (Pistenbully 600) u vrijednosti od dva miliona maraka i u toku je nabavka treće mašine za Veliko Polje.  

 

Govoreći o važnosti domaćih partnera, Mehić je naveo da su, pored sistema osnježenja i žičara, potpisani i ugovori za uređenje staza u vrijednosti od dva miliona KM, a domaći partneri su potpisali konzorcijalne ugovore i aktivno učestvuju u projektovanju i izgradnji svih instalacija.  

 

- Kompanije MGBH, ’Grakop’, ’Orman’, PPG, ’Strukon’ i druge domaće kompanije aktivno učestvuju u izgradnji ski-centra Bjelašnica i zapošljavaju domaću radnu snagu. Investicijama u ski centar osigurali smo više od deset miliona KM ugovora sa domaćim kompanijama - dodao je.  

 

Sumirajući investicije koje su ugovorene i one u toku, Mehić je naveo da se 11 miliona KM ulaže u osnježenje, 10,1 milion u vertikalni transport, u Veliko Polje milion, a u uređenje staza, mašine i ostale investicije pet miliona maraka.  

 

- Ovo je najveći investioni ciklus na ski centru Bjelašnica i početak obnove našeg najvećeg turističkog potencijala. U fazi je izrada master plana skijališta koji će uvezati Bjelašnicu i Igman, sa više od 20 kilometara novih staza na najljepšim obroncima Igmana - naveo je Mehić.  

 

Dodao je du su u ZOI-ju za manje od 18 mjeseci smanjili dugovanja za više od dva miliona maraka i riješili više od tri miliona KM velikih sudskih sporova. Smanjen je i broj radnih sporova i potpisani su sporazumi sa više od 70 uposlenika, te su u ovog godini isplatili 600.000 KM zaostalih plaća radnicima iz perioda 2015-2016 godine.  

 

- Pred nama je još dug put da KJP ZOI izgradimo u jaku i stabilnu kompaniju, a ski-centar Bjelašnicu u najveći turistički projekt Kantona Sarajevo - zaključio je direktor Mehić.    

 

Premijer i ministri dali su punu podršku realizaciji ovih značajnih aktivnosti. Premijer Forto je naglasio da će se narednih godina mnogo raditi na Bjelašnici i da je Vlada KS pouzdan partner.  

 

- Bjelašnica je otvorena za biznis, s tim da ne težimo ostvarivanju profita, već postepenom i održivom razvoju turizma u korist građana - naveo je premijer Forto.  

 

Ministar Delić naglasio je da je Vlada u projekte ZOI-ja tokom dvije godine izdvojila ukupno 30 miliona KM. Dodao je da sredstva trebaju biti veća, te da se radi o projektima od kojih cjelokupno društvo ima koristi.  

 

Ministar Čičić je naveo da se Vlada KS ne libi zaduženja za kapitalne projekte, te da su oni koji se realiziraju na Bjelašnici među prioritetima.  

 

Direktorica Barlov kazala je da nadzorni inžinjeri daju sve od sebe kako bi se ispoštovali ugovoreni rokovi.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!