ENERGIJA IZ OBNOVLJIVIH IZVORA

BH Telecom ulazi u novi biznis: Raspisan konkurs za izgradnju prvih solarnih elektrana na deset lokacija baznih stanica

Biznis Klub29.09.22, 10:19h

BH Telecom ulazi u novi biznis: Raspisan konkurs za izgradnju prvih solarnih elektrana na deset lokacija baznih stanica
BH Telecom će ovim potezom smanjiti operativne troškove mreže i zadržati profitabilnost

 

 


BH Telecom je raspisao tender za nabavku izgradnje fotonaponskih sistema na deset lokacija baznih stanica svoje radio pristupne mreže.


Kompanija će primati ponude zainteresovanih ponuđača do 17. oktobra 2022. godine.


Kako je Indikator.ba ekskluzivno objavio u junu ove godine, BH Telecom je odlučio ući u biznis proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.


Fotonaponske ćelije biće postavljene na svim objektima u vlasništvu operatera, kao što su poslovne zgrade, bazne stanice i sopstveno zemljište.


To će povećati sigurnost snabdijevanja energijom i energetsku efikasnost, zatim će smanjiti ovisnost o snabdijevanju iz konvencionalnih izvora i povećati kako domaću proizvodnju tako i korištenje obnovljivih izvora energije.


Osim toga, BH Telecom će ovim potezom smanjiti operativne troškove mreže i zadržati profitabilnost.


Rastući energetski izazov za BH Telecom je eksponencijalni rast prometa koji će 5G usluge izazvati. Iako je 5G standard energetski efikasniji od 4G standarda, predloženi 5G slučajevi upotrebe i novi opsezi zahtjevat će mnogo više mobilnih lokacija, nadmašujući potencijalnu energijsku efikasnost. Autori su se suočili sa činjenicom da će cijena električne energije rasti, a na osnovu sagledavanja ostalih izazova i potencijala u prilici su da već sada mogu konkretnije govoriti o tim izazovima i rješenjima pri implementaciji obnovljivih izvora energije.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još