Ulaganje u napredak i budućnost

Vlada KS osigurala pet miliona KM za podršku nauci u Kantonu Sarajevo

Hronika28.09.22, 19:21h

Vlada KS osigurala pet miliona KM za podršku nauci u Kantonu Sarajevo
Ulaganje u istraživanje i razvoj je suštinski ulaganje u naš napredak i našu budućnost jer svaka marka uložena na ovaj način vraća se trostruko u naš budžet. To podrazumijeva i stvaranje novih radnih mjesta i to onih visoko plaćenih, ali i stvaranje infrastrukture koja će omogućiti naš budući razvoj - istakao je premijer Forto

 

 

U organizaciji Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo upriličeno je, u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, potpisivanje ugovora sa pojedincima i ustanovama u okviru projekta “Sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu”.

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je, na konferenciji za medije prije potpisivanja, da je Vlada koju predvodi prošle godine izdvojila tri milona, a ove godine pet miliona KM za podršku nauci u Kantonu Sarajevo. 


 
- Ulaganje u istraživanje i razvoj je suštinski ulaganje u naš napredak i našu budućnost jer svaka marka uložena na ovaj način vraća se trostruko u naš budžet. To podrazumijeva i stvaranje novih radnih mjesta i to onih visoko plaćenih, ali i stvaranje infrastrukture koja će omogućiti naš budući razvoj - istakao je premijer Forto.


 
Dodao je da je takvo opredjeljenje Vlade podržano jednoglasno, od svih njenih članova.


 
- Sretan sam da UNSA, kao najveći korisnik tih sredstava, prepoznaje šta Vlada radi, kao i da ta sredstva ulažemo na najbolji način, a to potvrđuju i naša zajednička ulaganja sa međunarodnim donatorima na Prirodno-matematičkom fakultetu. Cilj nam je da Sarajevo postane grad znanja, kao nekad - naglasio je premijer Forto.
 


Naveo je da svi nivoi vlasti trebaju dati jednaku podršku nauci, kao što to Kanton Sarajevo čini.


 
Prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta u Sarajevu Mirza Dautbašić je rekao da se osjeća izuzetno sretnim i zadovoljnim što danas imaju priliku potpisati ugovore sa dobitnicima sredstava za naučno-istraživački rad.


 
- Posebno ističem izuzetan partnerski odnos Vlade i Ministarstva sa UNSA - istakao je prorektor.


 
Govorio je i o značaju dodjele tih sredstava za akademsku zajednicu, na primjeru Šumarskog fakulteta u kojem je nabavljena najsavremenija oprema koja ga stavlja u rang fakulteta iz Minhena i Beča.
 


- Ta oprema, kao i ova sredstva su snažan podstrek Univerzitetu u Sarajevu da se vrati u vrh evropskih univerziteta, tamo gdje mu je i mjesto - potcrtao je prodekan Dautbašić.
 


Dodao je i da se značajna sredstva izdvajaju za izdavanje publikacija, kao i za odlazak naših mladih naučnika na edukacije u Evropu.

 

aleksandra-nikolic-vlada-ks-fena

 

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić kazala je da je fokus pri dodjeli sredstava bila na internacionalizaciji, jer je viđena kao unaprjeđenje kvaliteta ne samo naučnoistraživačkog rada nego i kvalitete obrazovanja uopšte.


 
Naglasila je i da visoko obrazovanje, bez baze u naučnoistraživačkom radu, ne može biti atraktivno i kurentno, kao i da bez toga ne može biti dovoljno kvalitetno i prepoznato u širim prostorima Evrope.


 
- Na javni poziv su pristigle 484 prijave, od kojih je 440 uzeto u razmatranje, te od tog broja 327 je odobreno za sufinansiranje. Radi se o ukupnom broju aplikacija u četiri programa - precizirala je ministrica Nikolić, te iznijela detalje o projektima koji će se sufinansirati po svim programima.


 
Iskazala je i očekivanja prema kojima bi Univerzitet u Sarajevu, ali i drugi naši univerziteti, trebali postati puno vidljiviji u evropskim akademskim krugovima u narednim godinama, jer će tome doprinijeti implementacija i svih tih projekata.
 


- Ovo sve govori o nastojanju Vlade da pomogne akademskoj zajednici da pokaže koliko je dobra i kvalitetna, da predstave svoj rad u cijeloj BiH, regionu i Evropi jer nam je cilj da Sarajevo uskoro postane jedan kampus - jedan grad, jedan kampus, kao i da mladi ljudi u u ovaj grad dolaze po znanje i značajna naučna iskustva - zaključila je ministrica Nikolić, saopćila je Služba za protokol i press KS. 

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!