Brže usluge za pacijentice

Ministarstvo zdravstva KS digitaliziralo citološki odjel u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva

Hronika28.09.22, 11:13h

Ministarstvo zdravstva KS digitaliziralo citološki odjel u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva
Digitalizacija citološkog odjela podrazumijeva upotrebu naprednih digitalnih skenera za pravljenje digitalnih slika, pohranu tih slika, analizu pomoću naprednih softverskih alata i njihovo dijeljenje

 

 

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS se prelazi sa konvencionalnog načina rada na digitalni na odjelu citologije u ovoj ustanovi.


Sredstva za ovu namjenu su obezbijeđena u Budžetu Ministarstva zdravstva KS za 2022. godinu i iznose 465.660 KM.


Digitalizacija citološkog odjela podrazumijeva upotrebu naprednih digitalnih skenera za pravljenje digitalnih slika, pohranu tih slika, analizu pomoću naprednih softverskih alata i njihovo dijeljenje.


Ministar zdravstva KS, Haris Vranić je ovom prilikom rekao da nabavka ovog softvera otvara jako puno mogućnosti, jer sama digitalizacija omogućava veću efikasnost, uštedu, poboljšanje poslovnih procesa i kontrolu.


- Ovo za pacijentice znači da će sada u kraćem vremenskom periodu dobiti rezultate nakon svog pregleda - naglasio je ministar Vranić.


Uzorci se digitalizuju i analiziraju na radnoj stanici pomoću naprednih softverskih alata, prave zabilješke na samoj slici, zatim pohranjuju u digitalnom obliku.


Ovo omogućava i teledijagnostiku, odnosno mogućnost da patolog može tražiti mišljenje kolege bez da mu fizički šalje uzorak, što je pogotovo korisno kada ustanova koristi usluge vanjskih saradnika koji mogu pregledati sliku uzorka i dati mišljenje iz čak i drugog grada ili države.


- Nastavljamo sa ovakvim vrijednim projektima koji će unaprijediti zdravstvenu uslugu i vratiti povjerenje građana u zdravstveni sistem Kantona Sarajevo - zaključio je ministar Vranić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!