Radi se punom parom

Nakon pritiska na izvođače radovi ubrzani: Do kraja oktobra spajanje najvišeg stuba na mostu Počitelj

Biznis Klub28.09.22, 07:58h

Nakon pritiska na izvođače radovi ubrzani: Do kraja oktobra spajanje najvišeg stuba na mostu Počitelj
Ocijenili smo da bi raskid ugovora i obnova postupka iziskivali dodatna finansijska sredstva, kaže Voloder

 

 

Iako se običnom posmatraču, vjerovatno, čini da radovi na mostu Počitelj, koji je označen kao najviši na Koridoru 5C, stoje u mjestu, ipak se radi punom parom.

 

Tako će do kraja narednog mjeseca, kako nam je rečeno, gigantski stub S2 od 97 metara i koji je najviši na mostu biti spojen sa S3, kako je označen u projektu, a čija je visina 92 metra.

 

Podsjetimo, u junu su spojeni S3 i metar niži S4, a u proteklih nešto više od mjesec, koliko je prošlo od naše posljednje posjete gradilištu, na S2 je izvedeno ukupno 11 segmenata rasponske konstrukcije.

 

Istovremeno, ubrzano traju radovi na stubu S5, visine 88 metara, kako bi u narednom periodu uslijedilo spajanje sa susjednim stubom, odnosno S4.

 

Također, na gradilištu saznajemo da i radovi na S1, visine 91 metra, idu planiranom dinamikom, a on će u konačnici biti uvezan s upornjakom mosta.

 

Podsjetimo, radovi na mostu Počitelj, odnosno LOT-u 2 dionice Počitelj – Zvirovići, autoceste na Koridoru 5C, prilično kasne. Međutim, izvođači, azerbejdžansko-kineski konzorcij “Azvirt Limited Liability Company te Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd” su se uozbiljili nakon upozorenja iz JP „Autoceste FBiH“, čija je Uprava razmišljala i o raskidu ugovora.

 

- Ipak, procijenili smo da bi vrijeme izgradnje bilo duže, kao i da bi raskid ugovora i obnova postupka iziskivali dodatna finansijska sredstva. No, i dalje ćemo vršiti pritisak na izvođače - kazao je nedavno Elmedin Voloder, direktor „Autocesta FBiH“.


(Avaz, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još