U SARAJEVU 5. OKTOBRA

Balet 'Sara-Je-Vo' premijerno na MESS-u: Vrhunski regionalni umjetnici okupljeni u velikom plesnom projektu

Kultura23.09.22, 10:42h

Balet 'Sara-Je-Vo' premijerno na MESS-u: Vrhunski regionalni umjetnici okupljeni u velikom plesnom projektu
U izvedbi plesača jakih ličnosti posebno odabranih za Balkan Dance Project 2022, “Sara-Je-Vo” će premijerno biti izvedena u Sarajevu, uz živu muziku koju je nedavno komponovao Basheskia (Leonardo Šarić i Nedim Zlatar, BiH). Scenografija je inspirisana tradicionalnim bosanskim kamenom - stećkom

 

 

 

Udruženje "Živimo balet", koji pored toga što promoviše plesnu scenu na lokalnom nivou, jedino je udruženje koji radi na afirmaciji baletne umjetnosti i savremenog plesa u regiji kroz plesnu platformu Balkan dance project.


Balkan Dance Project je međunarodni plesni projekat, nastao 2013. godine. Njegovi inicijatori su Igor Kirov, koreograf iz Makedonije, Aleksandar Saša Ilić, prvi solista Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf, te savremena plesačica i balerina Mojca Majcen iz Slovenije. Glavni producent Balkan Dance Projecta je Festival Velenje iz Slovenije.


BDP je nastao sa idejom surađivanja i povezivanja mladih scenskih umjetnika iz regiona, te promocije i razvoja modernog i savremenog baleta.


Premijera predstave u sklopu plesne produkcije Balkan dance project- “Sara-Je-Vo” u koreografiji našeg Edhema Jesenkovića, u koprodukciji Festivala MESS-Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo, Festivala Velenje-Slovenija i organizacije Edhem Jesenković presents. Izvršni producent je Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa "Živimo balet" iz Sarajeva, dok je Nataša Hajdarević - izvršni producent plesa.


“Sara-Je-Vo” je nastalo u sklopu dvogodišnjeg autorskog projekta Mojce Majcen pod nazivom Balkan Dance Project - Razseljeni uz finansijsku podršku Ministarstva Kulture Republike Slovenije.


Premijera prdstave u sklopu ovogodišnjeg MESS-a je 5. oktobra u 21:00 sat, u Pozorištu mladih Sarajevo.

 

 

balet-sara-je-vo-22-2

 

O PREDSTAVI "SARA-JE-VO"...


Ovo je surova i groteskna, ali osjetljiva priča o našim prostorima, kršenim pravilima i tvrdoglavosti.


U izvedbi plesača jakih ličnosti posebno odabranih za Balkan Dance Project 2022, “SARA-JE-VO” će premijerno biti izvedena u Sarajevu, uz živu muziku koju je nedavno komponovao Basheskia (Leonardo Šarić i Nedim Zlatar, BiH). Scenografija je inspirisana tradicionalnim bosanskim kamenom - stećkom.


„Životni prostor” je sredstvo gdje držite sebe, svoj identitet i privatnost. A taj prostor se odnosi i na osjećaj unutrašnjeg prostora i sadrži lične uspomene, poznate mirise, ukuse, predmete i prepoznatljiv osjećaj doma. To je teritorija koja održava vaše postojanje, sadrži vaša vlastita uvjerenja i mjesto gdje skupljate snagu i ljubav... (Edhem Jesenković)


Autorski tim predstave:


Edhem Jesenković /BiH/- koreograf
Mojca Majcen /SLO/ - plesač  
Ana Kuzmanović /BIH/ - plesač
Emir Fejzić /BIH/ - plesač i glumac

Miona Petrović (SRB/ - plesač

Ognjen Vučinić /HRV/ - plesač

Luka Ostrež /SLO/ - plesač
Muzika: Basheskia/ Nedim Zlatar i Leonardo Šarić
Izvršni producent: Nataša Hajdarević /BIH/
Scenograf: Adis Fejzić /BiH/
Kostimograf: Anida Kapo /BiH/


Udruženje "Živimo balet" posebno se zahvaljuje svim svojim partnerima na ovom projektu, bez kojih se ne bi mogao realizovati: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Centar, Alma Ras, Dress code, HKD Napredak, BZK Preporod, Lutrija Bosne i Hercegovine, Uni credit bank, IGM Visoko, KUD Proleter i još mnogi drugi prijatelji.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!