MAKSIMALNA SIGURNOST OPERATIVNIOG ZAHVATA

Vrh svjetskih standarda: U Općoj bolnici u Sarajevu urađena operaciju skolioze uz pomoć novog uređaja za neuromonitoring

Hronika21.09.22, 16:45h

Vrh svjetskih standarda: U Općoj bolnici u Sarajevu urađena operaciju skolioze uz pomoć novog uređaja za neuromonitoring
Uređaj za neuromonitoring se koristi kod kompleksnih operacija na kičmi, a bazira se na analizi impulsa koji se putem specijalnih elektroda postavljaju na glavni odašiljač i ponovo bilježe na drugom setu elektroda na nogama

 

 


Ortopedski tim Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ na čelu s prof. dr. Mirzom Bišćevićem, danas je uradio operaciju skolioze pacijentu od 14 godina, a uz pomoć novog uređaja za neuromonitoring, kojim se prati funkcija kičmene moždine tokom operativnog zahvata.
 

Na ovaj način se maksimalno povećava sigurnost operacije kičme u smislu prevencije neuronih deficita - saopćeno je iz te zdravstvene ustanove.


U saopćenju se navodi da se uređaj za neuromonitoring koristi kod kompleksnih operacija na kičmi, a bazira se na analizi impulsa koji se putem specijalnih elektroda postavljaju na glavni odašiljač i ponovo bilježe na drugom setu elektroda na nogama.


Ukoliko dođe do istezanja ili pritiska kičmene moždine, ovi impulsi se smanje, što je doktoru signal da pravovremeno reaguje.


Na ovaj način Opća bolnica Sarajevo je dosegla vrh svjetskih standarda u sigurnom liječenju ovih pacijenata. Medicinski tim koji je uradio današnju operaciju su činili: Prof. dr. Mirza Bišćević, dr Adis Kukuljac, anesteziolozi Arijana Horman i Ines Avdagić, anestetičar Belma Tarčin i instrumentarka Irma Šehić - navodi se u saopćenju Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!