Donosimo detalje

Danas sahrana kraljice Elizabete II: Ispred BiH ide Bisera Turković

Hronika19.09.22, 07:43h

Danas sahrana kraljice Elizabete II: Ispred BiH ide Bisera Turković
Procesija počinje u 11:35 sati po srednjoevropskom vremenu. Kovčeg će biti položen na lafet koji će vući mornarički časnici, što je tradicija od pogreba kraljice Viktorije 1901.

 

 

Dvije hiljade gostiju, uključujući nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha, prisustvovat će u ponedjeljak državnom ispraćaju kraljice Elizabete II u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Pokopana će biti navečer u kapeli svetog Jurja pokraj dvorca Windsor.

 

Državna sahrana britanske kraljice Elizabete, jedan od najvećih logističkih izazova u britanskoj historiji, održat će se u Westminsterskoj opatiji, a među 2.000 gostiju su, između ostalih, japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden. U ime Bosne i Hercegovine, sahrani će prisustvovati ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

 

Sahranu će osiguravati više od 10.000 policajaca iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva jer se uzduž pogrebne povorke očekuje rekordan broj ljudi. Zemlja će u ponedjeljak gotovo stati. Trgovine, uredi, restorani bit će zatvoreni. Ispraćaj će se moći gledati u stotinjak kina i u parkovima ne velikim monitorima.

 

Poslijepodne, kovčeg kraljice Elizabete II biti će odvezen u dvorac Windsor gdje će navečer biti pokopana u najužem krugu porodice.


U ponedjeljak ujutro će kraljičin kovčeg, koji je trenutno izložen u londonskoj palači Westminster, biti prevezen u Westminstersku opatiju gdje će biti održan državni pogreb.

 

Procesija počinje u 11:35 sati po srednjoevropskom vremenu. Kovčeg će biti položen na lafet koji će vući mornarički časnici, što je tradicija od pogreba kraljice Viktorije 1901.

 

Procesija iza kovčega koju će predvoditi Charles III i članovi britanske kraljevske porodice, stići će do vrata Westminsterske opatije nakon 17 minuta. Ispred lafeta hodat će 200 gajdaša i bubnjara Kraljevskog ratnog zrakoplovstva.


Iako će služba koju će održati opat David Hoyle početi u podne po srednjoevropskom vremenu, opatija će biti otvorena tri sata ranije kako bi se ondje smjestilo 2.000 zvanica.

 

Uz državnike, političare i monarhe, sahrani će prisustvovati i 200 ljudi koje je kraljica odlikovala u junu ove godine, u prvom redu zdravstveni radnici angažovani u pandemiji.

 

Propovijed će održati kanterberijski nadbiskup Justin Welby, nakon čega će u crkvi i cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu nastupiti dvije minute šutnje.

 

Državna sahrana će završiti oko 13:00 sati nacionalnom himnom, posljednjim pozdravom trubom i tužaljkom koje će izvesti kraljičin gajdaš.

 

Strani državnici potom će na prijem u organizaciji šefa diplomacije Jamesa Cleverlyja u sjedištu Anglikanske crkve – Church Houseu, odmah do opatije.

 

Povorka s kovčegom, ipak, kreće Londonom do Hyde Parka, uz zvona Big Bena, a zatim će kovčeg pogrebnim kolima biti odvezen u Windsor, na jugoistok, tridesetak kilometara od glavnog grada.


Od 16:00 sati po srednjoevropskom vremenu kreće nova procesija predvođena pripadnicima Kraljevske konjice koja će na putu prema dvorcu Windsor prijeći pet kilometara dug “Long Walk” (Dugu šetnicu).

 

Kraljevska porodica će se pridružiti procesiji prema kapeli svetog Jurja.

 

Ondje će na vjerskoj službi biti 800 ljudi, uključujući članove kraljičinog osoblja.

 

U 20:30 sati kraljica će biti pokopana, u najužem porodičnom krugu, u memorijalnoj kapeli njenog oca Georgea VI.

 

Kraljica Elizabeta II je preminula 8. septembra u 96. godini i važi za najdugovječniju monarhinju u Velikoj Britaniji. Njen tron je naslijedio sin princ Charles III.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!