VIDEO/ Organizatori ogorčeni

Uklonjene skulpture koje je Mostaru poklonio poznati umjetnik: 'Instalacije su nestale, baš poput kulture i trezvenog razmišljanja u ovom gradu'

Kultura17.09.22, 13:29h

Uklonjene skulpture koje je Mostaru poklonio poznati umjetnik: 'Instalacije su nestale, baš poput kulture i trezvenog razmišljanja u ovom gradu'
"Markove instalacije su bizarne i potresne, upravo smo zbog toga našli jednu poveznicu s Mostarom"', izjavila je Maslo uoči početka 11. izdanja Festivala početkom septembra

 

 

 

Da je Mostar još jednom pokazao da ne cijeni kulturu i umjetnost svjedoči jedan od posljednjih događaja, piše Bljesak. 

 

Naime, kako je objavila na svom službenom Facebook profilu Sabina Maslo, jedna od organizatorica Street Arts Festivala - nestale su skulpture sa zgrade koja se nalazi preko puta Narodnog pozorišta Mostar. 

 

''Dragi građani Mostara, nemojte svoje bodove skupljati na našem Festivalu i preko naših leđa. Iskreno se nadam da ćete pronaći smisao svojih života u nečemu, kako je nas sedam ga pronašlo u ovakvom vidu umjetnosti. Danas su nestale skulpture sa zgrade preko puta Pozorišta, nestale, baš poput kulture i trezvenog razmišljanja u ovom gradu'', napisala je Maslo u svom statusu na Facebooku. Napomenula je i kako se ''nada da je to prikupilo koji glas''. 

 

''Sklonili ste nešto sa ruševine koja je tu slovima, dvadesetsedam godina. Nemojte poene kupiti na ograđivanju ruševine trakom koja će na prvoj buri završiti nekome u bašti. Uradite nešto, ne boli majke mi, a i dobro ćete se osjećati'', stoji u statusu na društvenoj mreži. ''Mostaru moj, još jednom, nisi zaslužio da ti išta poklanjamo, nisi'', poručila je na kraju Sabina Maslo.

 

Podsjećamo, skulpture su poklon poznatog američkog umjetnika Marka Jenkinsa, koji je u Mostaru boravio za vrijeme trajanja Street Arts Festivala.

 

''Mark Jenkins je jedna od najvećih zvijezda ulične umjetnosti, a ono što radi je malo drugačije od onoga što su naši građani navikli i apsolutno čekamo njihovu reakciju na to. Izvršiti će postavljanje skulptura koje su svojevrsna instalacija, odgovor društvu. Markove instalacije su bizarne i potresne, upravo smo zbog toga našli jednu poveznicu s Mostarom'', izjavila je Maslo uoči početka 11. izdanja Festivala početkom septembra.

 

 

(Bljesak.info, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!