'Postoji opasnost od nasilja i uništavanja imovine'

Odbijena tužba organizatora EuroPridea: Ostaje na snazi zabrana okupljanja u Beogradu

Hronika17.09.22, 13:04h

Odbijena tužba organizatora EuroPridea: Ostaje na snazi zabrana okupljanja u Beogradu
Sud je naime utvrdio da povodom javnog okupljanja (šetnje), postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu, što je jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja

 

 

Srbijanski Upravni sud odbio je tužbu koju su podnijeli organizatori EuroPride protiv MUP-a, odnosno njihove odluke kojom se zabranjuje šetnja u okviru ove manifestacije, najavljena za danas u 17 sati. 

 

U odluci Suda se navodi da je tužba organizatora EuroPride podnijeta protiv MUP-a Srbije zbog odluke da se zabrani šetnja predviđena u okviru ove manifestacije, neosnovana, javlja Beta.

 

Sud je naime utvrdio da povodom javnog okupljanja (šetnje), postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu, što je jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja.

 

MUP Srbije zabranio je ranije šetnju u okviru EuroPride iz sigurnosnih razloga i odbacio žalbu organizatora EuroPridea na ovu odluku.

 

Također, iz sigurnosnih razloga, nije odobreno ni okupljanje u znak protesta protiv održavanja ove manifestacije.

 

Organizatori EuroPride su Vladi Srbije u petak predali peticiju za održavanje šetnje i zahtjev MUP-u te najavili da će se učesnici okupljati od 16 sati ispred zgrade tamošnjeg Ustavnog suda.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne želi da se bavi temom EuroPridea te poručio da treba poštovati zakon.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!