NEPRIHVATLJIVO I OPASNO

Potvrđena zabrinjavajuća glasina, politolog Mujanović tvrdi: 'Hrvatska lobira za prisustvo svoje vojske u snagama EUFOR-a u BiH'

Front12.09.22, 10:18h

Potvrđena zabrinjavajuća glasina, politolog Mujanović tvrdi: 'Hrvatska lobira za prisustvo svoje vojske u snagama EUFOR-a u BiH'
Plan Milorada Dodika je da uz pomoć NATO i EU članica Mađarske i Francuske osigura da ukoliko EUFOR u BiH dobije produženje mandata, njihove jedinice neće biti stacionirane u RS, nego samo na području FBiH

 

 

Politolog Jasmin Mujanović oglasio se na Twitteru i upozorio bh. javnost na navodne podvale koje se spremaju Bosni i Hercegovini iz kuhinje Zagreba, Beograda, ali i nekih članica EU i NATO-a.

 

Naime, Mujanović tvrdi kako Hrvatska lobira da njena vojska bude dio EUFOR misije u BiH, što je neprihvatljivo budući da je bila strana u ratu.

 

- Upravo sam iz zapadnog izvora potvrdio zabrinjavajuću glasinu: Hrvatska snažno lobira da bude primljena u misiju EUFOR-a u Bosni. Kao strana u bosanskom ratu i sa Zagrebom koji se rutinski miješa u poslijeratno upravljanje zemljom, ovo je kategorički neprihvatljivo.

 

Realno, s obzirom da je Hrvatska primarni pokrovitelj ustaničkog bloka HDZ-a BiH u Bosni, koji su pak najbliži partneri secesionističkom SNSD-u, a i jedni i drugi uživaju dobročinstvo Rusije, ovo bi prikazalo EUFOR u BiH kao zloćudnu silu u očima većine Bosanaca.

 

Iskreno se nadam da će ključni donositelji odluka u svim relevantnim zapadnim prijestolnicama imati razuma odbiti ovu smicalicu. Dolazak hrvatskih trupa u Bosnu gotovo 3 desetljeća nakon Daytona izazvao bi mnogo nestabilniju reakciju od protesta protiv segregacije - poručio je Mujanović.

 

On se osvrnuo i na plan Milorada Dodika, da uz pomoć NATO i EU članica Mađarske i Francuske osigura da ukoliko EUFOR u BiH dobije produženje mandata, njihove jedinice neće biti stacionirane u RS, nego samo na području FBiH.

 

- Srpski secesionisti u Bosni koje podržava Rusija oslanjaju se na podršku Mađarske i Francuske kako bi osigurali da ako EUFOR u BiH dobije produženje mandata njihove jedinice neće biti stacionirane na području entiteta RS. Šokantan kolaboracionizam dviju članica NATO-a.

 

Dodik je preko Mađarske i Francuske…lobirao da se donese odluka po kojoj bi jedinice EUFOR-a bile stacionirane samo u FBiH. Jedan od zagovornika te ideje bio je francuski general Brice Houdet, inače operativni zapovjednik…operacije ALTHEA - napisao je Mujanović.

 

 

 

 

(Raport/DEPO PORTAL/am)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još