Isplivali novi detalji

Efendić svjedočio u aferi 'Asim': 'Prestravljeni Tvrtković odveden u mrak u Švrakino Selo, spominjali su mu i Osmicu...'

Hronika09.09.22, 14:23h

Efendić svjedočio u aferi 'Asim': 'Prestravljeni Tvrtković odveden u mrak u Švrakino Selo, spominjali su mu i Osmicu...'
Sljedeće ročište zakazano je za 16. septembar kada će svjedočiti Tvrtković, koji je sačinio snimak koji je izazvao lavinu događaja u političkom životu BiH, a zbog čega je Sarajlić dao ostavke na sve funkcije u SDA

 

 


U Općinskom sudu u Sarajevu pred sutkinjom Amelom Skrobo-Kadrić otvoren je dokazni postupak koji se zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi vodi protiv Asima Sarajlića, visoko pozicioniranog i utjecajnog člana SDA, te Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića.

 

Namještanje izbora

 

Svjedočio je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad i čelnik Stranke za BiH, a koji je u vremenu koji tretira optužnica bio kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora SDA, a koji je i obznanio malverzacije u vezi s pitanjem izbora koje su dovele do otvaranja ove afere, piše Raport.ba.

 

Efendić je direktno ispitala tužiteljica Lejla Kurtanović, a on je iznio svoja saznanja vezana za namještanje izbora.

 

“Tokom 2019. bio sam član SDA te sam bio i kandidat na po prijedlogu općinske organizacije SDA. Drugi kandidat je bio Fikret Prevljak. Znao sam da druga strana poziva delegate i vrši pritisak te nude usluge da bi se glasalo za drugog kandidata. Prije izbora oko 23 sata javio mi se Velid Tvrtković. U telefonskom razgovoru bio je jako uznemiren i tražio je da se hitno vidimo. Oko ponoći je došao ispred moje zgrade i ispričao mi da je dobio poziv da se sastanke sa ljudima iz vrha SDA”, naveo je Efendić.

 

Kako je naveo Efendić, njemu je isprepadani Tvrtković kazao da ga je zvao Muhamed Šehović i da je otišao na sastanak sa Sarajlićem i Delalićem.

 

“On se prepao. Prvo su ga vozili po gradu, a potom su promijenili vozilo koje je bilo veliko kao garsonijera. Odveli su ga na jedno mračno mjesto u Švrakinom Selu. Tu su mu dali ponudu da ne glasa za mene. Prije toga je iz straha uključio mobitel i snimao za svaki slučaj. Spominjali su mu neka imena iz SDA, Obavještajnu službu, Osmicu (Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e). Pokušavao sam da ga smirim i rekao mu da glasa po svojoj volji. Oni su znali da ima kredit i da mu je žena nezaposlena pa su ponudili da joj nađu posao”, posvjedočio je Efendić.

 

On je dalje ispričao da su se izbori održali u hotelu Holiday Inn te da je bilo tajno glasanje, a da je epilog bila Prevljakova pobjeda sa desetak glasova razlike.

 

“Snimak koji mi je Tvrtkoviću poslao na mail, poslušao sam tek sljedeću noć jer sam bio jako umoran. Bio sam šokiran onim što sam čuo. Nisam mogao vjerovati. Znao sam odmah da snimak trebam objaviti. Snimak traje znatno duže od onoga što je objavljeno. Isključio sam šum, titlovao ga i dodao fotografije aktera u programu premijer. O tome sam upute našao na internetu, a ne sjećam se da sam o tome tražio savjet od stručnih osoba”, navodi Efendić.

 

On je objavu snimka pravdao da se radi o velikom javnom interesu. Nakon objave snimka, Efendića su kontaktirali policijski inspektori te im je on taj materijal nakon više pokušaja predao na USB stiku. Odbrane su primijetile da osim stika nisu oduzeti mobiteli te kompjuteri s kojih je materijal otvaran.

 

Također, Efendić je u međuvremenu angažirao advokata jer je želio znati iz kojih razloga ga traže inspektori.

 

Nermin Mulalić, advokat prvooptuženog Sarajlića u unakrsnom ispitivanju pitao je Efendića zašto je snimak objavio nakon saznanja da je izgubio na izborima, a ovaj je kazao da mu nije dozvoljeno da se obrati na Skupštini prije glasanja.

 

Delalićev advokat, Kadrija Kolić, u unakrsnom istitivanju bazirao se na kredibilitet svjedoka kao i na kredibilitet svog branjenika nizom pitanja o njegovoj sportskoj i političkoj karijeri.

 

Efendić je odgovorio da je finansijski podržavao nacionalni tim u sjedećoj odbojci na šta je Kolić kazao da se radi o minornim sredstvima.

 

Isplivali novi detalji

 

S druge strane Nina Karačić, Šehovićeva braniteljica, osim što je ustvrdila da je snimak prema njenom mišljenju nezakoniti dokaz pribavljen vršenjem krivičnog djela, upitala je Efendića da li je Tvrtković uposlenik Općine Novi Grad.

 

Efendić je rekao da jeste te da radi na info pultu. Advokatica je potom pitala da li je Tvrtković sada član njegove stranke, a Efendić je rekao da je to moguće.

 

Na kraju ročišta advokat Kolić zamolio je sutkinju da zbog nastupajućeg svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci, koje se održava u našoj zemlji u oktobru, ne zakazuje pretrese zbog obaveza koje njegov klijent ima u organizaciji. Sutkinja je kazala da joj se o ovome obrati pisanim putem.

 

Svoj iskaz dala je i Alma Čolo, utjecajna članica SDA, koja je pojasnila Sudu na koji način se obavljaju unutarstranački izbori u SDA, te na osnovu kojih akata se to radi.

 

Sljedeće ročište zakazano je za 16. septembar kada će svjedočiti Tvrtković, koji je sačinio snimak koji je izazvao lavinu događaja u političkom životu BiH, a zbog čega je Sarajlić dao ostavke na sve funkcije u SDA.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 63

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još