Upozorenja za kraj ljetovanja

Ako idete na more u Crnu Goru, OVO ni slučajno nemojte jesti, vrvi bakterijama i toksinima...

Hronika07.09.22, 14:45h

Ako idete na more u Crnu Goru, OVO ni slučajno nemojte jesti, vrvi bakterijama i toksinima...
Epidemiološka situacija je dopustila putovanja, ali prilikom konzumacije mnogih namirnica potrebno je imati veliki oprez

 

 

Čim je epidemiološka situacija dopustila da se podignu rampe na granicama, Srbi su pohrlili na omiljene mediteranske destinacije, a kako navodi gastroenterolog dr. Vojislav Perišić, mnogi od njih na ljetovanju nisu "zakačili Covid-19", već muku muče sa stomačnim tegobama.

 

On ističe da je ovu situaciju moguće izbjeći ukoliko na putovanje ponesete probiotik, a da treba obratiti pažnju i na specifičnosti u ishrani pojedinih zemalja.

 

- Dva puta po jedan probiotik dnevno mnogo znači na putovanju, pa sračunajte koliko će vam biti potrebno - kaže dr. Perišić.

 

Grčka

 

Dr. Perišić ističe da bi u Grčkoj trebalo izbjegavati meso, jer se ono zbog visokih temperatura često zamrzava više puta, što čini da se kontaminira bakterijama.

 

- Srbi u Grčkoj najviše jedu giros, a njegov kvalitet je vrlo diskutabilan. Njega čine mesni otpaci koji se slabo termički obrađuju i okreću se na suncu po cijli dan, što nije higijenski. Zato je u Grčkoj mnogo bolje jesti suvlaki, ražnjiće od čistog mesa, koji se prže na 600 -700 stepeni, na temperaturi na kojoj bakterije izumiru - kaže dr. Perišić.

 

Egipat

 

Poznati gastroenterolog kaže da u Egiptu niko i ne pokušava da pije vodu sa česme, kao ni u ostalim dijelovima Afrike i Južne Europe.

 

- Pijte isključivo flaširanu vodu, jer bakteriološki neispravna voda može izazvati ozbiljna oboljenja. Također, izbegavajte mnogo začinjenu hranu, na koju mi nismo navikli - kaže gastroenterolog.

 

Doktor ističe da bi turisti koji putuju u Tursku, gde je naročito popularna ishrana na bazi švedskog stola, trebalo posebno da vode računa da se ne prejedaju.

 

- Baklave treba također izbjegavati, jer dugo stoje. Umjesto toga, jedite svježe kolače i voćne salate. Ne pretrpavajte tanjir, već uzimajte pet manjih obroka dnevno - kaže dr. Perišić.

 

Crna Gora

 

Morski plodovi spremljeni na razne načine jedan su od specijaliteta crnogorske kuhinje, međutim, doktor Perišić kaže da bi ih trebalo izbjegavati.

 

- Oni, a naročito školjke, najveći su izvor toksina i patogenih bakterija koji mogu izazvati ozbiljnu mučninu. Samo dobro oprane školjke su pogodne za ishranu, ali gotovo da ne postoji garancija da ih je kuhar, prije nego što je od njih napravio jelo, očistio na odgovarajući način - kaže gastroenterolog.

 

 

(Mondo/DEPO PORTAL/am)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!