Narastu 'preko noći'

Zašto se ne možete riješiti tih par dlaka s brade i je li ih štetno čupati pincetom?

Lifestyle07.09.22, 12:50h

Zašto se ne možete riješiti tih par dlaka s brade i je li ih štetno čupati pincetom?
Taman ste je iščupali ona se opet pojavi na istom mjestu? Svaka žena, posebno nakon 40. rođendana, zna što znači stalno gubiti u istom ratu…

 

 

Ponekad pogled u ogledalo može iznenaditi: crna dlaka koju ste neki dan iščupali opet je na istom mjestu, čini se da nema namjeru nestati. Kako se i o ovom problemu danas raspravlja na društvenim mrežama, jedna je osoba napisala: “Nikad ih ne vidite da rastu, samo se odjednom pojavi velika dlaka, to je fenomen s druge planete – nevjerovatno je da ih ne primijetiti dok rastu”.

 

Naravno, dlaka na bradi je sasvim normalna pojava i nije nešto oko čega se treba zabrinjavati, bez obzira na spol”, navodi dermatologinja Susan Massick. Sad kad je to rečeno, sasvim je OK da želite ukloniti svaku dlaku s tijela, pa i one s brade koje se čini da narastu preko noći.

 

Dlake na bradi se čine i nešto drugačije od ostalih dlaka na tijelu i licu a za to postoji i razlog. Dlake na licu se mogu podijeliti u dvije skupine: svijetle, tanke dlake i one koje su deblje, crne i duge. Naše je tijelo prekriveno tankim spomenutim dlakama, a one se nekada mogu pretvoriti u ove druge, tamne i čvrste, navodi J. Rodney, dermatolog.


Tu opet u priču dolazi testosteron, hormon kojeg svi imao u tijelu i on može odlučiti kako će folikul dlake reagirati na promjene u hormonima. Žene koje ga imaju manje često imaju i svijetle dlake, a može se javiti koja tamna na licu.

 

Neke će žene biti sklonije dlakama, a tu su one s policističnim jajnicima koje imaju visoke razine hormona koja uključuje testosteron, a on dakle može biti razlog za rast tamnih dlaka, piše Ordinacija. Naravno, i svaka osoba ima posebnu hormonalnu sliku i genetske predispozicije, pa su dlake na bradi ustvari ono što čini – vas. Teško je reći zašto uvijek par dlaka raste na istom mjestu, a možda je za to odgovoran korijen dlake. Kosa raste kada su folikule dlake koncentrirane pa nije neobično da se uvijek jave na istom mjestu.

 

KAKO SE RIJEŠITI DLAKA NA BRADI?

 

Možda ste čuli kako se dlake ne bi trebale čupati jer će ih samo narasti više na istom mjestu, ali to je sve samo ne istina, navodi dr. Rodney. “Čupati dlake smijete i to je siguran i bezbolan način da se riješite dlaka koje ne želite. Samo pazite da prilikom čupanja dlake ne stisnete kožu kako ne bi došlo do upalnih procesa, prištića ili tamnih mrlja na koži.

 

Puno je tehnika kojima se možete riješiti dlaka, a tu su vosak i laser, ali ponekad je cijena prevelika, a ponekad se može raditi i o bolnom procesu. Dr. Massick daje savjet: zapamtite da postoje opcije za uklanjanje dlaka, ali ništa ne garantira da ćete ih se riješiti zauvijek. Možda ćete morati stalno ponavljati tretman kako ne bi gledali stalno istu dlaku. Iako se radi o borbi koji svi prolazimo, lako je s njim izaći na kraj – dovoljno je uvijek pri ruci imati pincetu.

 

(Ordinacija.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!