Poziv apelantice pred Evropskim sudom za ljudska prava

Novi protesti građana i stranaka ispred OHR-a, početak u 17:30

Front07.09.22, 08:03h

Novi protesti građana i stranaka ispred OHR-a, početak u 17:30
Iz Demokratske fronte najavili su da će podržati proteste, a prema informacijama Patrije pridružit će i članovi SDP BiH

 

 

 Novi protesti građana ispred OHR-a bit će održani večeras s početkom u 17:30. Na proteste je pozvala Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

 

„POZIV SVIM PATRIOTAMA I DOMOLJUBIMA NA PROTESTE 7.9. U 17.30 ISPRED OHR-a. Ili izađite i iskažite svoju volju ili šutite zauvijek“, navela je Zornić.

 

I ove proteste podržao je akademik Esad Duraković koji je u više navrata pisao otvorena pisma visokom predstavniku Christianu Schmidtu da ne nameće izmjene Izbornog zakona BiH. On je pozvao na dostojanstvene proteste, bez ikakvog nasilja kako bi se BiH odbranila u ovom kritičnom trenutku. 

 

Iz Demokratske fronte najavili su da će podržati proteste, a prema informacijama Patrije pridružit će i članovi SDP BiH.

 

Prošli protesti održani su 27. jula pred OHR-om kada su okupile hiljade građana, ali i političke stranke koje su izrazile neslaganje sa nametanjem izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta a koje bi dodatno podijelile BiH i njene građane. Tri dana zaredom su se građani okupljali ispred OHR-a, a Schmidt je 29. jula nametnuo izmjene Izbornog zakona koje se tiču paketa integriteta. 

 

Proteklih sedmica Schmidt na razgovore poziva predstavnike političkih partija, ali i predstavnike nevladinih organizacija, javne ličnosti, intelektualce s kojima razgovara o deblokadi BiH, odnosno FBiH.

 

Ni na sjednici UO PIC-a koja je održana 1. septembra Schmidt nije dobio punu podršku za nametanje izmjena Izbornog zakona, a pogotovo ne u vrijeme predizborne kampanje.

 

 

(nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 79

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još