BH. UMJETNIK IZLAŽE I NASTUPA U KANADI

Jusuf Hadžifejzović u društvu vizuelnih umjetnika i performera svjetskog ugleda

DEPO Art05.09.22, 18:19h

 Jusuf Hadžifejzović u društvu vizuelnih umjetnika i performera svjetskog ugleda
Na uglednom festivalu vizuelne i perfomativne umjetnosti u Torontu izlaže i bh. umjetnik Jusuf Hadžifejzhović. Tu predstavlja svoj novi art ciklus „Prodavnica praznine“

 

Čuveni bh.  konceptualni i viuzalni umjetnik Jusuf Hadžifejzović izlaže i nastupa tokom mjeseca septembra na uglednom 7a*11d International Festival of Performance Art u kanadskom gradu Torontu. Tako će od periodu 06-10 septembar izlagati svoj ciklus „Prodavnica prazine“u galeriji Ada Slaight na Univerzitetu OCA, dok devetog septembra ima svoj istoimeni peformace u Theatar Centre-u. 


O njegovom nastupu i radu, organizatori su napisali:


„Crtajući bogatu historiju konceptualne umjetnosti, umjetnik kontinuirano skuplja predmete iz svakodnevnog života i plasira ih u novi sistem vrijednosti koji stvara transformirajući ih u galeriju i performans prezentacije - metod rada i p raktika koju on naziva depografija. Hadžifejzovićeva galerija Šarlama Depot u Sarajevu sadrži dvije stalne izložbe, Muzej odbačenih predmeta i Prodavnicu praznine. Umjetnik će za ovaj trajni nastup postaviti prodavnicu za prodaju praznina, sadržanu u praznim paketima proizvoda koje je konzumirao i skupljao u Sarajevu od kada je pozvan da nastupi u 7a*11d. On će nastaviti da konzumira i skuplja predmete tokom boravka u Kanadi“.

 


Jusuf Hadžifejzović je bosanskohercegovački umjetnik sa međunarodnom karijerom. Živi i radi u Sarajevu i poznat je po svojoj izvedbenoj praksi, instalaciji i depografiji. Posljednjih godina proizvodi i “slavno-analitičko slikarstvo. ” Studirao je na Beogradskoj akademiji likovnih umetnosti kod profesora Stojana Ćelića, a završio postdiplomske studije na Kunstakademie Düsseldorf pod nadzorom profesora Klausa Rinkea. 

 

Osnivač je projekta Jugoslovenska dokumenta, a bio je jedan od prvih umjetnika u zbirci Ars Aevi. Kao direktor/kurator savremene umjetničke galerije Charlama Depot 2009. godine organizovao je SubDokumenta u Centru Skenderija, gdje galerija i dalje djeluje kao Centar za kulturne djelatnosti (CKA) Charlama. Izlagao je i nastupao na međunarodnom nivou od Berlina do Južne Koreje.

 

Naš umjetnik se iz Kanade vraća krajem septembra u Sarajevu,  gdje će početkom oktobra  izvesti novu verziju svog čuvenog predratnog performace-a „Od kiča od krvi je samo jedan korak“. 

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još