Povećati proizvodnju

Rudnicima fali rudara, ko će kopati ugalj: Hoće li FBiH imati dovoljno struje?

Biznis Klub05.09.22, 10:46h

Rudnicima fali rudara, ko će kopati ugalj: Hoće li FBiH imati dovoljno struje?
Od početka godine, zbog odlaska u penziju, ali i napuštanja rudnika na lični zahtjev, RMU Kreka ostao je bez 143, a RMU Breza bez 94 radnika, zbog čega je došlo do značajnog smanjenja eksploatacije uglja

 

 

Na prijedlog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH usvojila je zaključak kojim odobrava prijem rudara u rudnike mrkog uglja (RMU) Breza te Kreka iz Tuzle.

 

Termoblokovi 4 i 5

 

Na period od šest mjeseci u pogone „Dubrave“ i „Šikulje“ RMU Kreka bit će primljeno 111, a dok će u pogonima „Sretno“ i „Kamenice“ RMU Breza posao dobiti 30 radnika.

 

Na ovaj način nastojat će se povećati proizvodnja uglja za termoblokove 4 i 5 u Tuzli i Kaknju i spriječiti scenarij po kojem bi Tuzla, Lukavac i Kakanj mogli ostati bez grijanja, a potrošači struje u FBiH imati probleme u snabdijevanju.

 

Od početka godine, zbog odlaska u penziju, ali i napuštanja rudnika na lični zahtjev, RMU Kreka ostao je bez 143, a RMU Breza bez 94 radnika, zbog čega je došlo do značajnog smanjenja eksploatacije uglja.

 

Ministar Nermin Džindić navodi da je i proces reorganizacije u rudnicima pokazao višak radne snage.

 

- Realan problem u svim rudnicima je nedostatak rudara. Novim kolektivnim ugovorom povećana je plaća svim uposlenicima u rudnicima, linearno po 230 KM, čime smo poslali poruku da želimo stimulirati rad rudara. U ovom trenutku FBiH ima dovoljne količine uglja za ostvarivanje energetskog bilansa. S druge strane, „Elektroprivreda BiH“ je dobila saglasnost od vlasnika da nabavi dodatne količine za svoje termoelektrane - kazao nam je Džindić.

 

Manja isporuka

 

Nedostatak rudara i mehanizacije glavni su uzroci zašto je, od početka godine do 28. avgusta, isporuka uglja manja od ugovorene za čak 542.000 tona.

 

Za sigurno snabdijevanje električnom i toplotnom energijom svih kupaca za 2022. i 2023. godinu neophodna je nabavka oko dva miliona tona uglja za TE Tuzla i TE Kakanj.

 

Ne može se koristiti

 

Na primjedbe da zbog izvoza, prvenstveno u Srbiju, uglja neće biti dovoljno za građane BiH, Džindić kaže da se, prema informacijama koje ima, u Srbiju plasira ugalj koji se ne može koristiti u domaćim termoelektrana i domaćinstvima.

 

- Svi rudnici u Federaciji BiH proizvode i određenu količinu za građane. Očekujemo da će rudnici ispoštovati plan i da će svaki građanin moći kupiti količinu koja mu je potrebna - istakao je Džindić.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!