Ozbiljna situacija

Još je to nedostajalo: Naglo se pojavio novi problem s plinom u Evropi

Biznis Klub24.08.22, 19:29h

Još je to nedostajalo: Naglo se pojavio novi problem s plinom u Evropi
​​Pogon čini petinu američkog izvoza LNG-a i glavni je dobavljač evropskih kupaca u potrazi za alternativnim izvorima nabave

 

 

Američki izvoznik ukapljenog plina (LNG) Freeport LNG izvijestio je da će potpuno obnoviti proizvodnju u oštećenom pogonu za ukapljivanje plina tek u martu iduće godine, signalizirajući nove probleme uvoznicima u Evropi.

 

Kompanija je u junu obustavila rad u pogonu u teksaškoj Quintani nakon puknuća plinovoda koje je izazvalo eksploziju i požar. Plinovod je napuknuo zbog previsokog pritiska, ali postrojenja za preradu nisu oštećena.

 

Najavili su tada da će pogon nastaviti s radom u septembru, ali u ograničenom obimu i da bi puni kapacitet trebao dosegnuti krajem godine.

 

U utorak kompanija je izvijestila da planira obnoviti 85 posto proizvodnje u pogonu u Teksasu do druge polovine novembra. Puni kapacitet trebao bi dosegnuti do marta iduće godine.

 

​​Pogon čini petinu američkog izvoza LNG-a i glavni je dobavljač evropskih kupaca u potrazi za alternativnim izvorima nabave. Ukapljuje oko šest miliona prostornih metara prirodnog plina dnevno i u punom kapacitetu može izvesti 15 miliona tona ukapljenog plina godišnje.

 

U Europu je od maja odlazilo oko 3,3 miliona prostornih metara, u usporedbi s 2,3 miliona u martu, prema podacima analitičke firme Rystad Energy.

 

Oko 70 posto Freeportovog izvoza bilo je proteklih mjeseci usmjereno u EU i Veliku Britaniju, a Francuska, Turska i Nizozemska spadaju među najveće uvoznike u ovoj godini.

 

(Poslovni.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!