VIDEO/ Nova realnost

Velika fabrika namještaja u BiH, poznata po saradnji s Ikeom, uvezla radnike iz Bangladeša: Bosanci i Hercegovci odlaze dalje...

Biznis Klub22.08.22, 11:52h

Velika fabrika namještaja u BiH, poznata po saradnji s Ikeom, uvezla radnike iz Bangladeša: Bosanci i Hercegovci odlaze dalje...
Edin Dacić, vlasnik i predsjednik Upravnog odbora fabrike ne krije zadovoljstvo. Najavio je da uskoro dolaze još četiri radnika iz ove zemlje

 

 

Prvi radnici iz Bangladeša, njih šestoro i prevodilac, stigli su u Prnjavor, u fabriku namještaja Standard koja je poznata po saradnji sa švedskom Ikeom.

 

Edin Dacić, vlasnik i predsjednik Upravnog odbora fabrike ne krije zadovoljstvo. Najavio je da uskoro dolaze još četiri radnika iz ove zemlje.

 

Također je rekao da su ovo počeci u dovođenju stranih radnika u BiH, te da će to uskoro postati nova realnost.

 

– Prošle godine u ovom periodu nama je u Njemačku i Austriju otišlo 10 posto zaposlenih iz proizvodnje. Još smo imali koronu, izolaciju itd, tako da nam je u jednom trenutku falilo 20 posto predviđene radne snge – ispričao je Dacić.

 

Računa da su zbog toga 10 do 15 posto manje proizveli nego što su mogli. Stoga su poduzeli sve da dovezu radnu snagu iz iznostranstva.

 

Kontakt su ostvarili preko posredničke agencije iz Srbije.

 

Radnicima u Prnjavoru je osiguran smještaj. Oni se trenunto obučavaju i imaju svog prevodioca, rekao je Dacić za TVK3.

 

 

(K3, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!