Nakon nezapamćene tragedije u Crnoj Gori

Stigli rezultati obdukcije tijela masovnog ubice sa Cetinja Vuka Borilovića

Hronika22.08.22, 10:07h

Stigli rezultati obdukcije tijela masovnog ubice sa Cetinja Vuka Borilovića
Obdukcioni nalazi za druga stradala lica još nisu dostavljani, kao ni nalazi drugih vještačenja, tako da će se tek nakon dostavljanja svih nalaza vještačenja i objedinjavanja svih dokaza moći donijeti odluka u predmet

 

 

 

Obdukcioni nalaz tijela masovnog ubice Vuka Borilovića (34) potvrdio je nezvanične informacije - zadobio je povrede u predjelu tijela od pet ispaljenih projektila.

 

Od čijeg metka je stradao - policajca ili sugrađanina Nenada Nena Kaluđerovića, utvrdiće istraga koja je u toku, pišu Vijesti.me.

 

To proizilazi iz odgovora Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, iz kog su za Vijesti objasnili da im još nisu dostavljeni obdukcioni nalazi tijela deset Borilovićevih žrtava.

 

Obdukcioni nalaz tijela Borilovića dostavljen je tužiteljki u petak, 19. avgusta, sedam dana nakon tragedije na Cetinju.

 

”Više državno tužilaštva u Podgorici, povodom događaja na Cetinju od 12. 08. 2022. godine, u kontinuitetu preduzima brojne mjere i radnje u cilju potpunog rasvjetljavanja predmetnog događaja, a po naredbi tužilaštva obavljena je obdukcija i danas je dostavljen obdukcioni nalaz tijela V. B., iz kojeg nalaza se zaključuje da je navedeno lice zadobilo povrede u predjelu tijela od pet ispaljenih projektila, dok obdukcioni nalazi za druga stradala lica još nijesu dostavljani, kao ni nalazi drugih vještačenja, tako da će se tek nakon dostavljanja svih nalaza vještačenja i objedinjavanja svih dokaza moći donijeti odluka u predmetu”, odgovorila je 19. avgusta rukovoditeljka i portparolka tog tužilaštva, viša državna tužiteljka Lepa Medenica.

 

U tom predmetu, u svojstvu građanina, saslušano je više osoba, a među njima i Kaluđerović. Taj Cetinjanin tužiteljki Andrijani Nastić ispričao je svoje viđenje događaja u naselju Medovina.

 

Tokom kravave drame u kojoj je ubio i dvoje maloljetne djece, Borilović je iz lovačke puške nasumično pucao u komšije, ekipu Hitne medicinske pomoći, pripadnike policije i prolaznike.

 

U ubilačkom pohodu Borilovića živote su izgubili osmogodišnji M. njegov tri godine stariji brat M. i njihova majka Nataša Martinović (35).

 

I porodica Drecun sahranila je tri žrtve komšije Borilovića - Rajka Drecuna (56) i njegove roditelje Danicu (74) i Dimitrija (81).

 

Među nedužnim žrtvama su i tridesetsedmogodišnji Milan Mitrović, kum ubijenih Martinovića, i Goran Đurišić (54) - Borilovićev ujak, ubijen dok je pokušavao da ga urazumi.

 

Borilović je ubio i još dvije komšinice, sestre Aleksandru (52) i Milu Radunović (50).

 

Prije nego je onesposobljen da kroz naselje u kom je živio sije smrt, ranio je još pet komšija - Aleksandra Drecuna, Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića koji je pokušavao da ga savlada.

 

Na rasvjetljavanju činjenica o tragediji na Cetinju, u kojoj je ubijeno deset, a ranjeno šest ljudi, radi i tamošnje Osnovno državno tužilaštvo.

 

Oni, po nalogu vršiteljke dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Maje Jovanović, utvrđuju da li je bilo propusta u postupanju pripadnika Intervente jedinice Centra bezbjednosti Nikšić, koja je tog dana bila angažovana na obezbjeđenju Cetinjskog manastira.

 

Tužiteljka Jovanović im je, rečeno je Vijestima, proslijedila informacije koje joj je dostavio aktivista za ljudska prava i jedan od čelnika Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković i naložila da formiraju predmet.

 

Nadležni nisu saopštili detalje i motive zbog kojih se Borilović odlučio na svirepi čin, a javnost danima osuđuje reakciju pripadnika policije tokom trajanja ubilačkog pohoda.

 

Vijesti su ranije objavile da policajci nisu bili obavezni, niti su smjeli da čekaju odobrenje da upotrijebe vatreno oružje i spriječe tridesetčetvorogodišnjaka da nastavi s napadom u kom je ubio i ranio veliki broj ljudi na Cetinju.

 

Uprava policije tvrdi da nisu čekali, već da su oružje upotrijebili kada su se za to stekli uslovi. Niko od nadležnih, međutim, ne objašnjava da li je iko stradao nakon što su prvi policajci stigli na mjesto zločina.

 

Takođe, iz Uprave policije (UP) morali su u što kraćem roku, najkasnije sat ili dva nakon događaja, da obavijeste javnost o dešavanjima u prijestonici makar osnovnom informacijom, kako bi spriječili uznemirenje javnosti. Na to u nefomalnim ragovorima ukazuju i iskusni crnogorski policajci, penzionisani, ali nijedan od njih nije želio javno da komentariše nezapamćeni zločin na Cetinju, niti postupanje svojih bivših kolega tokom krize u naselju Medovina.

 

Stručnjaci za bezbjednost i postupanje policije nakon nezapamćene tragedije u Crnoj Gori, ukazali su na tri ključne tačke i slabosti crnogorske policije na Cetinju, što je, kako tvrde, rezultat višedecenijske zapuštenosti bezbjednosnog sistema i ulaganja i obuku redovnog - operativnog sastava policije...

 

Prva karika u sistemu postupanja policije koja je, sasvim izvjesno, tog dana zakazala na Cetinju je nedostatak jasnog protokola i procedura kako da se reaguje u visokorizičnim situacijama, kakva se desila 12. avgusta, poslije 15.30 časova, u prijestonici.

 

Uprava policije, tvrdi izvor Vijesti, nema propisane protokole obavještavanja, izvještavanja i uzbunjivanja, a evidentan je bio i nedefinisan sistem rukovođenja, komandovanja i izdavanja naređenja tog dana na Cetinju.

 

(Vijesti.me, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!