FOTO/ Dodjela nagrada u Narodnom pozorištu

Ugašeni reflektori 28. SFF-a: Srce Sarajeva za 'Sigurno mjesto' Juraja Lerotića, koji je dobio i nagradu za najboljeg glumca

Kultura20.08.22, 00:35h

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se 51 film. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 21 film je zabilježio svjetsku, 7 međunarodnu, 1 europsku, 21 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru

 

 


Dodjelom nagrada Srce Sarajeva najboljim autorima i ostvarenjima na svečanosti u Narodnom pozorištu večeras je spuštena zavjesa na ovogodišnje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala, održanog prvi put u punom kapacitetu nakon pandemijskog perioda.


Nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobio je film “Sigurno mjesto” režisera Juraja Lerotića, koji je dobio i nagradu za najboljeg glumca 28. SFF-a.


Nagradu za najboljeg režisera osvojila je Mryina Er Gorbach za film “Klondike”, a za najbolju glumicu proglašena je Vicky Krieps iz filma “Korset”.


Srce Sarajeva je za najbolji dokumentarni film dobio film “Muzej Revolucije” Srđana Keča, a najbolji kratki dokumentarni film je “Mi... kompozicija” Visara Jusufija.


Nagradu za ljudska prava osvojio je hrvatski film “Veće od traume” Vedrane Pribačić. Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je film “Nije zima za komarce” režisera Josipa Lukića i Klare Šovagović.


Ove godine Sarajevo je kao u najboljim godinama Festivala u cijelosti disalo zajedno sa filmskom čarolijom, bojeći ulice šarenilom turista iz Evrope i svijeta. Svakodnevna vreva oko festivalskog trga, prolazak filmskih autora crvenim tepihom, pulsirajući noćni život koji je oživio dijelove grada inače neupotrebljene u svrhu zabave – sve to utkalo se u ubrzanu festivalsku atmosferu.


Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se 51 film. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 21 film je zabilježio svjetsku, 7 međunarodnu, 1 europsku, 21 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.


U Takmičarskom programu igrani film osam je filmova, Takmičarskom programu dokumentarni film 22 filma, Takmičarskom programu kratki film 10 filmova, dok Takmičarski program studentski film donosi 11 filmova.


Festival je pod punim svjetlom reflektora okupio ponovo na stotine gostiju iz cijelog svijeta koje je ujedinila ista ljubav prema sedmoj umjetnosti.


U proteklih sedam dana gosti su mogli uživati u projekcijama na desetine ostvarenja iz različitih kategorija, dupke puneći dvorane i ostale festivalske lokacije na otvorenom, ali i u lepezi drugih pratećih dešavanja.

 

(FENA/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još