FOTO&VIDEO/ Pala i presuda

'Kravo jedna, smeće jedno...': Hodža i maneken Mirza Delić zlostavljao suprugu pred djecom u uredu Islamske zajednice

Hronika17.08.22, 12:30h

'Kravo jedna, smeće jedno...': Hodža i maneken Mirza Delić zlostavljao suprugu pred djecom u uredu Islamske zajednice
Kako piše u presudi, okrivljenik Mirza Delić, rođen 1989. godine u Vinkovcima, zaposlen, rastavljen, otac dvoje djece dužan je platiti kaznu od 1.500 kuna zbog nemilog događaja koji se desio 29.5.2020 godine u Vinkovcima gdje je u uredu Islamske zajednice, u prisustvu djece Amine i Ajne, počinio nasilje u porodici

 

 

Nakon što su 24sata objavile intervju sa vinkovačkim efendijom Mirzom Delićem, koji se u svoje slobodno vrijeme bavi modelingom, Mirza je pokupio veliki broj simpatija na društvenom mreži Facebook. Ovo su samo neki od komentara koje vam donosimo.

 

- Ovaj čovjek je, čitajući njegov životopis, prozivio života i obrazovanja kao nas stotine zajedno! Bravo! Bravo! Veliki respekt

 

- Gledaj hodže! Kod nas bi morali brojeve vući za ulazak u džamiju koliko bi bila puna


- Svaka čast, ako je model nije go, solidno je obučen, samo su pojedini zavidni

 

- Eto mene u prvi saf


- Eh efendija, gdje si ti imam, žene u prve safove će ići 

 

- Šta bi na ovo rekao Pezić

 

- Čovjek je fakat zgodan. Može on biti Model, Maneken i dobar Hodža.

 

- Sad ako se ne okrenem malo vjeri i neću nikada

 

- Zgodan efendija


- Puno je ljepše vidjeti ovakvog vjerskog slużbenika, pa još i visoko obrazovanog – efendiju, kojem je dragi Bog dao i pamet i ljepotu, nego zatucane vjerske fanatike kao što su nepismene vehabije i njihove prikaze u crnom.

 

mirza-delic


Mirza tvrdi da je odgojen u tradicionalnoj porodici, ali ne toliko da bi kao klinac želio biti hodža: 'Nisam osjećao Božji poziv i slično'.

 

No kao vjernik mislio je da ništa nije slučajno.

 

'U vrijeme kad sam se trebao opredijeliti za svoj životni put već sam upisao tehničku školu u Vinkovcima. Tih su dana u vinkovački mesdžid došli sadašnji muftija i njegov zamjenik koji su putovali u Sarajevo. Oni su me pitali o planovima za školovanje, bih li želio doći k njima u Zagreb, ponudili su mi stipendiju i internat. Zvučalo mi je zanimljivo. Došao sam na treći ispitni rok, prošao i ostao u Zagrebu. Tako je krenula moja priča', govori vinkovački glavni imam Mirza ef. Delić, koji je svoju vjersku službu preuzeo 2007. godine, otkad vodi Medžlis u Vinkovcima.

 

Naime, nakon srednjoškolskog školovanja u Zagrebu završio je Fakultet islamskih znanosti u Sarajevu i vratio se doma.

 

Efendija Mirza Delić je bio u braku sa Amelom Delić sa kojom ima dvije kćerke, Aminu i Ajnu, rođene 2008. i 2012. godine.

 

Pred djecom, u prostorijama Islamske zajednice u Vinkovcima nasrnuo na suprugu Amelu

 

efendija-mirza-delic-porodicno-nasilje

 

Kako piše Crna-hronika.info, Općinski sud u Vinkovcima po sucu Dubravki Pažen donio je presudu zbog kršenja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji 7.2.2022. gdoine u Vinkovcima.

 

Kako piše u presudi, okrivljenik Mirza Delić, rođen 1989. godine u Vinkovcima, zaposlen, rastavljen, otac dvoje djece dužan je platiti kaznu od 1.500 kuna zbog nemilog događaja koji se desio 29.5.2020 godine u Vinkovcima gdje je u uredu Islamske zajednice, u prisustvu djece Amine i Ajne, počinio nasilje u porodici prema supruzi Ameli Delić - psihičko nasilje na čin da joj se obratio pogrdnim riječima: 'Kravo jedna, smeće jedno, govno jedno, ti si maloumna', što je kod istih prouzročio povredu dostojanstva i uznemirenost, a potom je upotrebio fizičku silu, usljed koje nije nastupila tjelesna ozljena, na način da ju je rukama izgurao iz ureda.

 

 

Fatmir Alispahić zahtijevao reakciju IZ u BiH

Još u martu 2021. godine o ovom slučaju porodičnog nasilja govorio je i Fatmir Alispahić u svom Defteru hefte, zatraživši od Islamske zajednice da reaguje.
Kako je tada rekao Alispahić, Islamska zajednica ni jednom riječju nije osudila ovo nasilje, niti sankcionirala agresivnog hodžu, već je stala u njegovu zaštitu.

 

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još