Kada sljedeći put posegnete za kesicom čipsa ipak uzmite šargarepu ili jabuku, poručuju stručnjaci damama. Opasnost od preloma rijeđe se biljleži kod osoba koje unose više voće, povrća i žitarica.
- Problem je što ne unosimo pojedinačne materije već hranu - ističe Lisa Langsetmo sa Univerziteta „Mekgil" u kanadskom gradu Montrealu. Na uzorku više od 5.000 ispitanika, 3.539 žena u postmenopauzi i 1.649 muškaraca starijih od 50 godina, kanadski stručnjaci predvođeni Lisom Langsetmo ispitali su veze između povećanog dnevnog unosa namirnica veće „nutritivne gustine" i rizika od preloma.
Utvrđeno je da povećanje unosa takvih namirnica od 40 odsto utiče na smanjenje opasnosti od preloma kostiju u narednih 10 godina za čak 14 odsto, dok je kod muškaraca uočena razlika ali ne toliko velika, prenijele su agencije.
- Ta konstatacija je nepromijenjena kada se uzmu u obzir i drugi uzroci preloma kao što su tjelesna masa, gustina kostiju, unos kalcijuma i vitamina D ili konzumiranje ili nekonzumiranje duvana - istakla je Lisa Langsetmo.
Istraživači su objasnili da je termin „nutritivna gustina" sadržaj minerala i mikronutrijenata u namirnicama koji je mali na primer u biskvitima, a visok u voću i povrću, prenosi RTRS.
Istraživači su objasnili da je termin „nutritivna gustina" sadržaj minerala i mikronutrijenata u namirnicama koji je mali na primer u biskvitima, a visok u voću i povrću.
Brojne studije potvrdile su da osobe koje više unose određene nutrijente, poput kalcijuma i vitmina D, mogu na taj način održati veću gustinu kostiju i smanjiti rizik od preloma, prenosi RTS.
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook