ZDRAV ŽIVOT

Voće i povrće jača kosti

Arhiva19.11.10, 09:41h

Žene koje koje unose veće količine voća, povrća i žitarica manje su podložne prelomima kostiju, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u specijalizovanom američkom časopisu posvećenom ishrani Američki časopis za kliničku ishranu.

Voce.povrceKada sljedeći put posegnete za kesicom čipsa ipak uzmite šargarepu ili jabuku, poručuju stručnjaci damama. Opasnost od preloma rijeđe se biljleži kod osoba koje unose više voće, povrća i žitarica.

- Problem je što ne unosimo pojedinačne materije već hranu - ističe Lisa Langsetmo sa Univerziteta „Mekgil" u kanadskom gradu Montrealu. Na uzorku više od 5.000 ispitanika, 3.539 žena u postmenopauzi i 1.649 muškaraca starijih od 50 godina, kanadski stručnjaci predvođeni Lisom Langsetmo ispitali su veze između povećanog dnevnog unosa namirnica veće „nutritivne gustine" i rizika od preloma.

Utvrđeno je da povećanje unosa takvih namirnica od 40 odsto utiče na smanjenje opasnosti od preloma kostiju u narednih 10 godina za čak 14 odsto, dok je kod muškaraca uočena razlika ali ne toliko velika, prenijele su agencije.

- Ta konstatacija je nepromijenjena kada se uzmu u obzir i drugi uzroci preloma kao što su tjelesna masa, gustina kostiju, unos kalcijuma i vitamina D ili konzumiranje ili nekonzumiranje duvana - istakla je Lisa Langsetmo.
Istraživači su objasnili da je termin „nutritivna gustina" sadržaj minerala i mikronutrijenata u namirnicama koji je mali na primer u biskvitima, a visok u voću i povrću, prenosi RTRS.

Istraživači su objasnili da je termin „nutritivna gustina" sadržaj minerala i mikronutrijenata u namirnicama koji je mali na primer u biskvitima, a visok u voću i povrću.

Brojne studije potvrdile su da osobe koje više unose određene nutrijente, poput kalcijuma i vitmina D, mogu na taj način održati veću gustinu kostiju i smanjiti rizik od preloma, prenosi RTS.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook