VIDEO/ SVJETSKA PREMIJERA NA 28. SFF-U

Dokumentarac koji je oduševio publiku: 'Najtanje' tajne benda 'Zabranjeno pušenje' ispričane u filmu 'Svjetla Sarajeva'

Kultura16.08.22, 11:03h

Dokumentarac koji je oduševio publiku: 'Najtanje' tajne benda 'Zabranjeno pušenje' ispričane u filmu 'Svjetla Sarajeva'
Mislim da je naša biografija pogotovu s ovim filmom definitivno napisana i ne znam šta bih još mogao s publikom podjeliti - smatra Sejo Sexon

 

 

Svjetska premijera filma "Svjetla Sarajeva", posvećenog sjajnoj prošlosti dvorane Skenderija i kultnom bendu "Zabranjeno pušenje" reditelja Srđana Perkića, sinoć je upriličena u Cineplexx-u u okviru takmičarskog programa Dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala.


Scenario za film uradio je lider grupe Davor Sučić alijas Sejo Sexon. Film govori o bendu "Zabranjeno pušenje" i značaju koji dvorana Skenderija ima za sarajevsku kulturnu scenu. Ali, ujedno govori i o samom Seji Sexonu, njegovom odrastanju te nastajanju i opstajanju grupe "Zabranjeno pušenje".


Producentica Amra Hadžihafizbegović-Deović kazala je za Fenu da je rad na filmu bio uzbudljiv, te da je ovo njen prvi veliki projekat.


Ona je istakla da je "Zabranjeno pušenje" bitan bend za istoriju bh. muzike, istoriju kulture Sarajeva, scenu Sarajeva.

 

svjetla-sarajeva-premijera-2


Sejo Sexon još u samom filmu ističe da njima ne treba biografija jer su je ispričali u svojim pjesmama.


- Bendovi koji ulaze u svoja dvorišta, u svoja djetinjstva napišu biografiju prije nego dođe vrijeme, istresu svoj život pred ljude. Tako da mislim da je naša biografija pogotovu s ovim filmom definitivno napisana i ne znam šta bih još mogao s publikom podjeliti - smatra Sexon, dodavši da je film tačka na "I" o nekom informisanju javnosti o "najtanjim" tajnama "Zabranjenog pušenja".


Dodatna specijalna projekcija filma uslijedit će danas u 22.45 između Zemaljskog i Historijskog muzeja u Ljetnom kinu Novo Sarajevo gdje će "Zabranjeno pušenje" napraviti ekskluzivni "unplugged“ koncert pod nazivom "Dok gore Svjetla Sarajeva" sa pet-šest pjesama posvećenih sarajevskim kvartovima odnosno gradu Sarajevu.


Ekipu filma čine producentica Amra Hadžihafizbegović – Deović, izvršna producentica Sabrina Beširević. Tu su i konsultanti Muris Beglerović, Dario Vitez, Tesa Sučić, montažer Tomislav Josipović, dizajner zvuka Toni Lović te narator trailer filma Haris Burina.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!