Novčane kazne

U Federaciji BiH u 149 inspekcijskih kontrola zatečeno 70 radnika na crno

Hronika15.08.22, 14:31h

U Federaciji BiH u 149 inspekcijskih kontrola zatečeno 70 radnika na crno
U dva slučaja, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzor je završen uz asistenciju policije

 

 

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području općina Kiseljak, Vitez, Busovača, Konjic, Jablanica, Mostar, te sarajevskih općina Centar, Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Ilijaš i Trnovo u subotu izvršili 149 inspekcijskih kontrola tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

 

U izvršenim kontrolama otkriveno je 70 neprijavljenih radnika, 43 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, dva obveznika koja nisu imala fiskaliziran fiskalni uređaj i jedan objekat koji je obavljao djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

 

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, u 81 slučaj izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 326.700 KM.

 

U dva slučaja, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzor je završen uz asistenciju policije.

 

Porezna uprava nastavlja aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, pa su pozivali porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!