Divlja gradnja i zapuštenost glavnog grada

Nikšić: U Sarajevu se bore dva kapitala – od SDA-ovih šeikova i NiP-ovih šeikova. Poenta je ko će graditi

Front13.08.22, 16:36h

Nikšić: U Sarajevu se bore dva kapitala – od SDA-ovih šeikova i NiP-ovih šeikova. Poenta je ko će graditi
"Ja sam prije deset godina imao taj performans u kojem sam kao ležao između onih zgrada u kadi s natpisom ‘Sjooo jes gotiva’, a sve govna okolo. To je bilo prije deset godina. I ništa se nije promijenilo. Kome da mi to pričamo?", kaže Damir Nikšić

 

 


Posljednjih sedmica ponovo je aktuelna priča o urbanizmu i prostornom uređenju glavnog grada Sarajeva ali i ekologiji.

 

Ponovo se dakle aktuelizira (ne)gradnja, nakaradna gradnja, zapuštenost grada i katastrofalno stanje u kojem se nalazi.

 

Dijelom je priču aktuelizirao Faruk Kapidžić, novopoečni SDA-ovav arhitekt koji dijelom ignorira činjenice da su upravo kadrovi te stranke unakazili Sarajevo.

 

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić svojevremeno je formirao Ekološko slobodarski pokret kroz koji je pokušao nametnuti upravo te teme i donijeti neku promjenu. Međutim, nije baš da mu je uspjelo, a sad je član NS-a.

 

Nikšić se na Twitteru referirao na neke Kapidžićeve izjave pa je podsjetio da je njegov stranački šef Bakir Izetbegović 1996. godine postao direktor Zavoda za izgradnju KS. I tada je krenula era divlje gradnje i pljačke.

 

Nikšić je govorio za Raport.

 

“Faruk je odličan u tom poslu, on to zna. I otac mu je bio u tom fahu. I on stvarno već godinama upozorava da ćemo plavati u govnima. Jer, kako on to kaže, rore kanalizacije su male, a kače se samo zgrade. On upozorava na to, ali niko još ništa i ja mu vjerujem da ćemo plivati u govnima jer će se kanalizacija izljevati.

 

E sad, naravno, njegov šef Bakir je to sve pokrenuo kroz Zavod za izgradnju. Čovjeku je to bila prva pozicija, kažu da je pokrao neke donacije, ne znam za to, nemam dokaza niti znam, ali eto Fahro je to objavljivao. Oni uglavnom jesu uništavali godinamam cijeli grad. I što je sad Faruk tu?”, pita se Nikšić.

 

On iznosi teoriju u koju želi vjerovati.

 

“Hoću da vjerujem da on misli da ovo može popraviti odnosno zaustaviti samo onaj koji nas je i uništio u tom smislu. Da proba to iznutra zaustaviti. To ja želim vjerovati”, naveo je on.

 

No, kako dalje kaže, iza svega bi se mogli kriti nešto drugo. Nikšić smatra da je Izetbegović izabrao Kapidžića svjesno.


“Međutim, bojim se da će biti iskorišten. Ne znam ko je smislio to da on ode u Komisiju za zaštiti nacionalnih spomenika – on ili Bakir – i da blokira cijeli grad, kako bi kada oni dođu na vlast počeli graditi tamo gdje žele.


Bojim se da ga Bakir samo koristi za te poslove, a da će kasnije ako bude SDA vlast ponovo raditi isto. Ne znam, možda će ga Bakir poslije ovoga nabiti nogom ili ga poslati negdje drugo, na neku drugu poziciju”, smatra Nikšić.

 

Ovaj zastupnik dalje navodi kako se u Sarajevu u tom smislu odvija velika borba dva različita kapitala koji žele zauzeti glavne parcele i graditi skupocjene zgrade.

 

“Ovdje u Sarajevu se, meni se čini, bore dva kapitala od jednog šeika koji je kao SDA i drugih nekih šeikova koji su kao NiP. Poenta je ko će graditi, ko će pobijediti u tome.

 

A šta će nam ti stanovi? Te zgradurine? Pa Barcelona, Španija je zaustavila stanogradnju, jer stanovi su preskupi, to niko ne kupuje i onda imas 100.000 stanova koje niko ne kupuje i slažeš beton negdje od kojeg niko ništa nema. A mi samo pravimo, kome? Stan u Sarajevu kaže pola miliona, pa mogu ga za te pare uzeti u Barceloni. Onda mi je bolje tamo kupiti”, zaključuje Nikšić.

 

Govoreći općeniti o stanju u Sarajevu, Nikšić ističe kako je čistoća i uređenost već dugogodišnji problem.

 

“Ja sam to pokušao promijeniti zato sam ušao u politiku, ali ima tamo neka duboka država koja to zaustavlja. Neki tamo u kancelarijama.

 

Ja sam prije deset godina imao taj performans u kojem sam kao ležao između onih zgrada u kadi s natpisom ‘Sjooo jes gotiva’, a sve govna okolo. To je bilo prije deset godina. I ništa se nije promijenilo. Kome da mi to pričamo?”, kaže on.

 

Na kraju ističe kako kao društvo ne čuvamo ono osnovno i da niko više ni s kim ne priča niti se dogovara.

 

“Ne čuvamo ono osnovno, državu ne čuvamo, propada društvo. Država je ključ, jer kroz državu gradiš odnda društvo, a mi se ne možemo dogovoriti kakvu državu hoćemo. Ovdje više niko ni sa kim ne priča, znaš, ne samo u politici, nigdje čovječe. Hoćeš pjesmu da snimiš ne možes se dogovoriti, ne možeš se u kući svojoj dogovoriti. Jer niko ne priča sa kim. To je najveći poraz”, kaže Nikšić na kraju razgovora za Raport.

 

(Raport.ba, DEPO PORTRAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još