Testirajte svoje sposobnosti

Pet čudnih pitanja sa prijemnog ispita na Oxfordu – kako biste odgovorili?

Lifestyle12.08.22, 19:10h

Pet čudnih pitanja sa prijemnog ispita na Oxfordu – kako biste odgovorili?
Direktorica odjeljenja za kreiranje prijemnih ispita, Samina Kan, kaže da se pitanja najčešće sastoje od akademskih razgovora o smjeru na kojem želite da studirate. Na ovaj način ćete mnogo bolje pokazati na koji način analizirate i koristite dobijene informacije

 

 

Uprava prestižnog Univerziteta Oxford s vremena na vrijeme podijeli sa javnošću pitanja sa prijemnog ispita.

 

Direktorica odjeljenja za kreiranje prijemnih ispita, Samina Kan, kaže da se pitanja najčešće sastoje od akademskih razgovora o smjeru na kojem želite da studirate. Na ovaj način ćete mnogo bolje pokazati na koji način analizirate i koristite dobijene informacije.

 

Bez obzira na prethodno obrazovanje i životne okolnosti, sa ovim pitanjima kandidati mogu da pokažu koliko su zainteresovani, ali i koliko su u stvari sposobni da studiraju.

 

Pa, ako planirate da se prijavite na Oxford, očekujte ovakva pitanja na prijemnom ispitu:

 

Šta jednu dramu ili roman čini da bude „politička/i“? (Moderni jezici, francuski)

 

Navodno, ovo pitanje se postavlja kandidatima da bi se otkrio njihov stav koji su dobili na osnovu pročitane literature.

 

Dobri kandidati su najčešće pokazivali želju i sposobnost za dublji razgovor. Istovremeno, dobro je ako kandidat promijeni mišljenje u toku razgovora - to pokazuje da može da razmišlja fleksibilno i da uzme u obzir i tuđu perspektivu.

 

Zamislite merdevine koje su poduprte na vertikalni zid, sa nogarama na podu. Srednji dio merdevina obojen je drugom bojom sa bočnih strana, tako da možete da vidite presjek i kada merdevine gledate sa strane. Koji oblik će napraviti srednji presjek, kada merdevine padnu na pod? (Matematika)

 

Ovo pitanje otkriva sposobnost matematičkog razmišljanja. Navodno, kandidati treba da odrede koje informacije su nevažne i da se fokusira samo na ono što je zaista važno.

 

Neki kandidati su pokušali da nacrtaju merdevine u svakoj fazi padanja. Ali, crtanjem bez pribora, kandidati ne mogu da budu sigurni da će dobiti pravi rezultat.

 

Ovo je zaista zabavno pitanje jer je odgovor najčešće drugačiji od onoga što mislite. Razlog je što ljudi mnogo razmišljaju o obliku merdevina dok padaju i crtaju svakakve geometrijske crteže.

 

Oko jedne četvrtine smrtnih slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu povezano je sa nekim oblikom raka. Na Filipinima, ovaj broj je samo jedna desetina. Koji faktori bi mogli da utiču na ovu razliku? (Medicina)

 

Ovo pitanje nema tačan odgovor. Kao i kod većine pitanja, i kod ovog pitanja cilj je da podstakne debatu i da stimuliše razmišljanje. Prema profesorima, postoji nekoliko mogućih odgovora.

 

Neki kandidati su pitali odakle dolaze ti podaci i koliki je prosječni životni vijek na drugim krajevima svijeta. Neki su raspravljali o tome da su određeni životni stilovi i navike u Engleskoj loši za zdravlje.

 

Neki su uzeli u razmatranje da je prosječni životni vijek na Filipinima mnogo manji nego u Velikoj Britaniji, pa su shvatili da su drugi uzroci smrt osim raka uobičajeni u zemljama u razvoju.

 

Šta je, po vašem mišljenju, ključno da nekoga optužimo? (Filozofija)

 

Ni u ovom slučaju se od kandidata ne traži tačan odgovor, već se otkriva da li kandidat može da bude kreativan i da li može da razmišlja kritično i pažljivo.

 

Neki su smatrali da optužba treba da uključuje složenu presudu. Drugi su vjerovali da bi osoba bila kriva, potrebno je da osjeća krivicu, gnjev ili ogorčenost.

 

Veliko istraživanje je pokazalo da starija braća/sestre postižu bolje rezultate od mlađe braće/sestara. Zašto se to dešava? (Eksperimentalna psihologija)

 

Ovo je pitanje koje kandidate tjera da razmisle o mnogo različitih aspekata filozofije.

 

Kandidat mora da razmišlja o poznatim faktorima, kao što su starost majke u trenutku rađanja, uticaj redosljeda rođenja na djecu i slično.

 

Ni ovdje ne postoji jedan tačan odgovor, već komisija želi da čuje nova, zanimljiva objašnjenja, prenosi crnobelo.

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!