reagovali iz koalicije država

Čavara javno potvrdio da su stranke iznad ustava i zakona – institucije moraju biti dečavarizirane!

Front11.08.22, 19:39h

Čavara javno potvrdio da su stranke iznad ustava i zakona – institucije moraju biti dečavarizirane!
Ako su mjesta u Ustavnom sudu FBiH stranački plijen, čemu da se nadamo od ostatka pravosuđa, reagirali su iz Koalicije Država

 

 

 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je svojim obraćanjem ogolio način na kojem vladajuće stranke drže našu državu u blokadi i praktično potvrdio da su stranke iznad ustava i zakona.

 

Naime, blokade izbora sudija Ustavnog suda FBiH pravdaju se tako što se stranke nisu dogovorile, što je najgori dokaz stranačke privatizacije pravosuđa i svjesnoga derogiranja institucija. Ako su mjesta u Ustavnom sudu FBiH stranački plijen, čemu da se nadamo od ostatka pravosuđa, reagirali su iz Koalicije Država.

 

Svi se s pravom zgražaju na Andreu Dorić koja je objasnila besmislenost javnih konkursa u entitetu Republika Srpska i način na koji stranačke osobe dobijaju važne javne poslove, a ne zgražamo se na to kada predsjednik Federacije, kojem je ustavna obaveza da imenuje sudije Ustavnog suda FBiH, kaže da mu treba stranka narediti šta da uradi. Podsjećamo da VTSV BiH sačinjava konačnu listu kandidata i dostavlja je Predsjedniku Federacije, koji, uz saglasnost potpredsjednika Federacije, imenuje sudiju, te odluku dostavlja Domu naroda Parlamenta FBiH na potvrdu imenovanja većinom glasova prisutnih delegata.

 

Međutim, predsjednik Federacije je blokirao čitav proces i time izazvao ustavnu krizu u Federaciji BiH. Marinko Čavara je Čovićev čovjek koji je zbog ovakvog ponašanja stavljen na američku crnu listu, a pogodovanje mijenjanja ustava i zakona po zahtjevu takvih ljudi bio bi poraz demokratije i nagrada onima koji blokiraju funkcionisanje države. Koalicija Država poziva na poštivanje principa ustavnosti i vladavinu zakona, a kako se ne bi ovisilo o strankama i raznim čavarama, koji svjesno krše procedure ali nažalost bez posljedica. Naša država mora biti spremna na ispunjavanje obaveza u vezi s Evropskom unijom, te prvo sprovesti odluke Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura, a onda i presude domaćih sudova.

 

Mi smo za reformu pravosuđa, uključujući i onu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, s obavezom provedbi odluka Ustavnog suda BiH i uspostavljanja pravosudnog tijela koje će imati nadležnost za dosljedno tumačenje i sprovedbu zakona u cijeloj Bosni i Hercegovini.


Potrebna nam je deetnokratizacija, odnosno dečavarizacija institucija - saopćeno je iz Koalicije Država.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još