Uhodana šema

Ruta Zenica-Pula-Kragujevac: Kako medicinske sestre dobijaju lažne diplome na Balkanu

Hronika11.08.22, 06:00h

Ruta Zenica-Pula-Kragujevac: Kako medicinske sestre dobijaju lažne diplome na Balkanu
P. Č. je, kako se sumnja, protivno propisima upisao i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog s nastavom u Puli

 

 

U Srbiji su uhapšeni bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Predrag Čanović. Sumnjiče ih za malverzacije vezano za diplome, piše Blic.

 

Kako stoji u saopštenju MUP-a, uhapsili su N. A. (64), bivšeg odgovornog na Univerzitetu u Kragujevcu jer se sumnja da je trgovao utjecajem. Uhapsili su i P. Č. (63), glavnog i odgovornog s Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. a sumnjiče ga za zloupotrebu službenog položaja.

 

“Kako se sumnja, N. A. je protuzakonito posredovao da P. Č. i nastavnici koje je angažirao na realizaciji nastave i osobe koja su odgovorne za stručne i administrativno-tehničke poslove na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe, upišu 45 kandidata, državljana Republike Hrvatske, na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj godini 2013./2014., održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta” – piše u saopštenju MUP-a.

 

“P. Č. je, kako se sumnja, protivno propisima upisao i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog s nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Evropski centar za mir i razvoj, pri čemu su studentice ugovore potpisale s Evropskim centrom za mir i razvoj. On im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni podmirile svoje financijske obaveze na koje su kao strani studenti bile obavezne” – kažu u MUP-u.

 

U MUP-u ističu da su Arsenijević i Čanović, kako se sumnja, oštetili Univerzitet u Kragujevcu za 2.700.000 dinara, budžet Srbije za 314.100 dinara, kao i Fakultet medicinskih nauka za 5.692.250 dinara.

 

“Također, N. A. se sumnjiči i da je posredovao da P. Č. protivno propisima omogući odbranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Evropskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome o stečenom nazivu doktor nauka, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je podmirio svoje financijske obaveze prema fakultetu i univerzitetu.

 

Omogućavajući odbranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su oštetili Univerzitet u Kragujevcu u iznosu od minimalno 80.000 dinara, budžet Republike Srbije za 6.980 dinara i Fakultet medicinskih nauka za 6.970 eura.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još