hrabro se držao za mali gumenjak

Dječaka odnijele struje, dan i noć plutao nasred pučine čekajući da ga neko spasi: Nasreću, naišla je hrvatska posada i...

Hronika10.08.22, 11:48h

Dječaka odnijele struje, dan i noć plutao nasred pučine čekajući da ga neko spasi: Nasreću, naišla je hrvatska posada i...
Srećom da nam je kurs bio takav da smo prolazili pokraj njega, dok je on držeći se za tu bovu ribarske mreže čekao da netko naiđe i da ga spasi

 

 

 

Posada luksuzne 50-metarske jahte koja je plovila iz Tunisa prema Italiji spasila je dječaka koji je čitav dan i noć plutao nasred pučine. Zapovjednik broda i upravitelj stroja su Hrvati Damjan Tavčar i Vladimir Šeparović.

 

Pored dječaka koji se nadao spasu prolazili su brojni brodovi, no zaustavila se luksuzna jahta na kojoj su bila dvojica Hrvata. Nisu dvojili ni sekunde, odmah su pohitali u pomoć, a kako je tekla akcija spašavanja za HRT je ispričao upravitelj stroja, Zadranin velolučkih korijena Vladimir Šeparović.

 

- Išli smo iz Tunisa prema Italiji i nakon nekoliko sati plovidbe uočili smo dječaka kako pluta na tom jednom malom gumenjaku na vesla. Čini se da se on uhvatio za nekakvu vršu ili bovu od mreže i tamo je čekao da ga netko spasi. Eto srića mi smo tu naišli i kapetan je okrenio brod natrag za Tunis, napravio je sve formalnosti, tamo negdje je došla obalna straža, pokupila dječaka. Još dok je bio tu na našem brodu odmah je nazvao mamu da je zdrav. Mi smo mu dali jesti, piti i fala Bogu sve se lipo završilo, sve se nekako poklopilo na njegovu sriću - rekao je Šeparović.

 

Dječaka su odnijele jake morske struje i vjetar više od deset nautičkih milja od obale, a za njim je bila pokrenuta i potraga dodaje zapovjednik broda Damjan Tavčar.

 

- Srećom da nam je kurs bio takav da smo prolazili pokraj njega, dok je on držeći se za tu bovu ribarske mreže čekao da netko naiđe i da ga spasi. Ustvari već je bilo prošlo dosta dugo, cijeli dan i cijela noć i mi smo naišli sljedeći dan. Tražila ga je i Obalna straža, jer izgleda da su roditelji prijavili da se on izgubio. Mi smo odmah preko radija tražili Obalnu stražu i oni su nam ususret poslali jednu njihovu brodicu. Na kraju smo ga tamo prebacili i sve je dobro završilo. Zahvalili su nam na pomoći i mi smo onda nastavili naš put prema Italiji - kaže kapetan Tavčar.

 

Dodaje kako je ovo prvi put da je imao ovakvu akciju spašavanja, iako je bio upoznat s time da se na toj ruti često nađu i brodovi s izbjeglicama sa sjevera Afrike.

 

- Nismo znali je li riječ o izbjeglici ili je u pitanju nešto drugo. Ispostavilo se da se dječak izgubio i najvažnije je da se na kraju sve, hvala Bogu, dobro završilo - rekao je hrvatski kapetan.

 

(Foto: Vladimir Šeparović/ FB/ HRT/ DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook