Provalila se

Glasnogovornicu kineskog ministarstva ismijavaju zbog tvita o Tajvanu: 'Davno izgubljeno dijete na kraju će se vratiti kući'

Front09.08.22, 09:59h

Glasnogovornicu kineskog ministarstva ismijavaju zbog tvita o Tajvanu: 'Davno izgubljeno dijete na kraju će se vratiti kući'
Kina smatra Tajvan, otok s oko 23 miliona stanovnika, jednom od svojih pokrajina koju u dogledno vrijeme treba uspješno ponovno ujediniti s ostatkom glavnog teritorija Kine

 

 

Glasnogovrnica kineskog ministarstva vanjskih poslova postala je predmet ismijavanja na društvenim mrežama zbog tvita u kojemu opravdava pripadnost Tajvana Kini, a u prilog tome navodi broj kineskih restorana na otoku.

 

"Baidu Maps, jedna od glavnih aplikacija za karte u Kini, ukazuje na to da u Taipeiju postoji 38 restorana koji nude kuhinju kineske provincije Shandong i 67 restorana koji nude specijalitete provincije Shanxi", napisala je Hua Chunying u nedjelju na Twitteru, društvenoj mreži blokiranoj u Kini.

 

"Okusni pupoljci ne lažu. #Tajvan je oduvijek bio dio Kine. Davno izgubljeno dijete na kraju će se vratiti kući", napisala je.

 

Kina smatra Tajvan, otok s oko 23 miliona stanovnika, jednom od svojih pokrajina koju u dogledno vrijeme treba uspješno ponovno ujediniti s ostatkom glavnog teritorija Kine. Među brojnim stranim korisnicima interneta argument glasnogovornice Hua izazvao je salve smijeha i duhovitih komentara. 

 

U Taipeiju je više od 100 restorana s ramenom (japanskom juhom s rezancima), tako da je Tajvan definitivno dio Japana", komentirao je u šali jedan od njih na Twitteru.

 

"Google Maps pokazuje da je u Pekingu 17 McDonald'sa, 18 KFC-a, 19 Burger Kinga i 19 Starbucksa. Okusni pupoljci ne lažu. #Kina je oduvijek bila dio Amerike", ironično je napisao drugi

 

Hua Chunying, poznata po nerijetko oštrim i ne uvijek diplomatskim izjavama, vrlo je aktivna na Twitteru.

 


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!