otklonite nejasnoće

Komšić: Stavovi ambasade Izraela kontradiktorni, važno je da ih objasne

Front08.08.22, 17:35h

Komšić: Stavovi ambasade Izraela kontradiktorni, važno je da ih objasne
Zbog toga je pozvao, kako je naveo, prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite “interpretatore”

 

 

 


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na podršku Izraela izmjenama Izbornog zakona, a u skladu sa prijedlozima Hrvata. Komšić je poručio da "stavovi koje iznosi Ambasada Izraela u vezi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, sadrže nekoliko vidnih kontradiktornosti".

 

Prva se, kako je naveo Komšić, odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih građana u Bosni i Hercegovini, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama.

 

“U istoj izjavi kaže se da se podržava “legitimno predstavljanje” kao izraz konsicijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svijetu jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji. Druga se odnosi na to što zagovornici konsicijacije u Bosni i Hercegovini su oni politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca, te na realizaciji ciljeva presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, što čvrsto vjerujem nije zvanična politika Izraela”, naveo je Komšić.

 

Zbog toga je pozvao, kako je naveo, prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite “interpretatore”.

 

“I jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Jevreja u Bosni i Hercegivini kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podjelama, jačanju sistemske diskriminacije i nejednakosti glasa. Prema univerzalnim principima vode nas naše aspiracije za članstvom u NATO savezu i Evropskoj uniji, dok nas politike ‘konsocijacija’ i etničkih podjela odaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija. Zato je pojašnjenje stavova Izraela veoma važno”, stoji u saopćenju člana Predsjedništva BiH.

 

Podsjetimo, iz ambasade Izraela su naveli da su prijedlozi izmjena Izbornog zakona Hrvata dobrodošli.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 69

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još