Ljetni ručak

Isprobajte parmigianu s 'tajnim' završnim slojem, a rezultat je - savršenstvo!

Lifestyle07.08.22, 14:07h

Isprobajte parmigianu s 'tajnim' završnim slojem, a rezultat je - savršenstvo!
Pričekajte da "stane" barem pola sata i onda krenite s jelom

 

 

 

Malo koje jelo toliko obožavamo jesti ljeti kao čuvenu talijansku parmigianu. Riječ je o jelu u kojem dominiraju patlidžani, rajčice i sir, no poneki "tajni" sastojak čini razliku između dobre i savršene parmigiane.

 

Jedan od njih su orasi koji u kombinaciji sa zobenim pahuljicama i dvije-tri kapi maslinova ulja čine neodoljiv završni zlaćani sloj koji svojom hrskavošću u kombinaciji s ostalim sočnim sastojcima čini pravu gastronomsku rapsodiju. Nećemo puno filozofirati, već ćemo odmah krenuti na recept:

 

SASTOJCI:

 

– 5-6 srednje velikih patlidžana

– kilogram rajčica

– 1 luk, nasjeckan

– 4 češnja češnjaka

– 5 x 125 g kuglica mozzarelle

– 200 g naribanog parmezana ili grane padano

– svježi listovi bosiljka

– sol, papar

– maslinovo ulje

– orasi, zobene pahuljice

 

PRIPREMA:

 

Operite i narežite patlidžane na krugove debljine oko pola centimetra. Pospite ih solju i ostavite da "puste vodu" barem sat vremena. Kad se ocijede, isperite ih pod mlazom hladne vode kako biste isprali gorčinu iz njih, a zatim ih dobro posušite.

 

Osušene patlidžane stavite u pećicu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 minuta (prvo jednu, pa drugu stranu).

 

Istina, to malo zna potrajati, ali je zdravije rješenje nego ih pržiti u ulju, a okus im je još i bolji.

 

Sljedeća stavka je –​ šalša. Na malo maslinova ulja stavite nasjeckanu kapulu te nakon 5-6 minuta prženja kad postane staklasta dodajte nasjeckani češnjak i potom usitnjene rajčice, kojima ste prethodno ogulili kožicu. Zasolite i popaprite, a kad provre smanjite temperaturu i kuhajte oko pola sata povremeno miješajući dok se umak ne reducira na polovicu.

 

U posudu za pečenje na dno stavite malo umaka od rajčice te poslažite sloj prženih patlidžana, dodajte još umaka i ravnomjerno ga rasporedite preko patlidžana. Pospite ih svježim listićima bosiljka, mozzarellom i naribanim parmezanom. Nastavite tim redoslijedom dok ne potrošite sastojke, a onda ide dobitni završni sloj koji čine orasi, zobene pahuljice i "pinka" maslinova ulja.

 

Pecite parmigianu oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Pričekajte da "stane" barem pola sata i onda krenite s jelom... Prijatno.


(Slobodna Dalmacija, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!