video/ snalazite se kako umijete i znate

Kako ovo preživjeti? Inflacija pogađa BiH, najviše poskupili prevoz i hrana

Front06.08.22, 20:56h

Kako ovo preživjeti? Inflacija pogađa BiH, najviše poskupili prevoz i hrana
Cijene hrane u junu ove godine u odnosu na isti mesec prošle godine više su za 24,1 posto. Čini se da je to upravo najveći problem za bh stanovnike

 

 

 

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou porasle su u prosjeku za 15,8 posto, dok su u junu ove godine u odnosu na prethodni mjesec porasle za 1,4 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH. Šta je najviše poskupilo i šta je građanima najteže palo na ionako tanke novčanike, pogledajte u nastavku.

 

 

Cijene hrane u junu ove godine u odnosu na isti mesec prošle godine više su za 24,1 posto. Čini se da je to upravo najveći problem za bh stanovnike.

 

- Hljeb je najskuplji. Bio marka asada je marku i po. Znači skočio je za 50 posto. Pamtim kako je bilo 60-tih godina ako se to vrati narod neće moći opstati.

 


Zvanični podaci Agencije za statistiku kažu da je naviše porasla cijena prevoza. Više cijene zabilježene su u gotovo svim statističkim odjeljcima.

 

- Prema zadnjim podacima Agencije za statistiku BiH zabilježeno je da su cijene u junu ove godine u odnosu na juni prošle godine u prosjeku više za 15.8 posto. Ono što je najviše poskupilo iz tog segmenta jeste prevoz. Prevoz je poskupio za 34,5 posto. A hrana je poskupila za 23,4 posto. Poskupili su režijski troškovi poskupilo je održavanje kuće. To su najveća poskupljenja, izjavila je Mirsada Adembegović, Agencija za statistiku BiH.

 

No, poskupljenjima tu nije kraj. Bezalkoholna pića skuplja su za 17.4 posto, usluge stanovanja, voda, električna energija, plin i drugi energenti skuplji su za 14.1 posto. Dok je namještaj, kućanski aparati skuplji za 9.1 posto. Duhan je skuplji za 2.1 posto.


- Jest poskupio taxi. Jesu skuplje ove životne namirnice

 

- Pa sve počevši od hljeba, pa ulje, pa dalje sve ono što ide opšte namirnice. Sve je bestraga otišlo

 

I tu nije kraj. Cijene divljaju i dalje u BiH. Pretpostavke su da će potrošačka korpa rasti i do 3000 maraka. Iako su svjesni problema čini se da građani trpe u tušini.


- Sve je poskupilo ali šta ćemo nije samo nama svima je. Najteže nam je palo ove osnovne životne namirnice, meso i to osnovno

 

Čini se kao da se svi nadaju da će jesen popraviti stanje. Vlasti se oslanjaju na pad inflacije koja bi mogla spustiti cijene. Sindikati najavljuju proteste kako bi se povećala najniža plata. A građani čekaju da pad temperature i jesensko osvježenje donese ugodniju kupovinu jer kako kažu, teško jeste ali šta se može.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još