Komentar iz Hrvatske/ Vučiću, dokle ćete lagati?

Kako se gradio mit: Milošević je augusta ‘95. cijelu istinu o 'Oluji' Martiću sasuo u lice, a Beograd je 'bežaniju' krajinskih Srba zamijenio 'pogromom'

Front06.08.22, 11:56h

Kako se gradio mit: Milošević je augusta ‘95. cijelu istinu o 'Oluji' Martiću sasuo u lice, a Beograd je 'bežaniju' krajinskih Srba zamijenio 'pogromom'
Umjesto iskrenog suočavanja s činjenicom da su vlasti krajinskih Srba taj rat izgubile dijelom zbog bahatog i - iz njihove perspektive gledano potpuno nemudrog odbacivanja plana Z4 - a dijelom zbog krivih procjena, pa i kukavičluka vlastite vojske, Beograd je prionuo gradnji novog mita

 

 

Piše: Marina Karlović Sabolić
Slobodna Dalmacija

 

Slobodan Milošević tog je kolovoza 1995. cijelu istinu o "Oluji" Milanu Martiću brutalno sasuo u lice.

 

- Pitanje je ko je, zaista, doneo odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu? Takva odluka, kada su imali sve uslove da se brane, izazvala je egzodus. Sada to treba da bude razlog da Jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije, sa kojih su oni utekli kao zečevi - doslovno je na sjednici Vrhovnog savjeta obrane Jugoslavije održanoj 14. kolovoza 1995. velikosrpski vožd poručio krajinskim Srbima.

 

Spomenuo je pritom Milošević i da Jugoslavija, čak i da odluči odgovoriti na hrvatsku vojnu operaciju koja je slomila pobunjeničku vlast u Kninu, ne bi daleko stigla jer su "zakrčili sve putove u bežaniji zajedno sa stanovništvom". Kao i da je šest tisuća Hrvata "branilo Vukovar pola godine, a vi Knin ni 12 sati".

 

'ETNIČKO ČIŠĆENJE'


Dvadeset sedam godina kasnije Srbija toj istini, tako jasnoj i nedvosmislenoj izrečenoj manje od deset dana nakon početka "Oluje", ne može pogledati u oči.

 

Umjesto iskrenog suočavanja s činjenicom da su vlasti krajinskih Srba taj rat izgubile dijelom zbog bahatog i - iz njihove perspektive gledano potpuno nemudrog odbacivanja plana Z4 - a dijelom zbog krivih procjena, pa i kukavičluka vlastite vojske, Beograd je prionuo gradnji novog mita.

 

Onoga u kojemu je "bežanija" zamijenjena "pogromom" i "najvećim etničkim čišćenjem u Europi nakon Drugog svjetskog rata". Istovremeno, "zečevi" - kako ih je omalovažavajući titulirao Milošević - zamijenjeni su suzama za žrtve koje su, u "povampirenom zulumu ustaške vojske", preko noći ostale bez svega.

 

- Srbija više nije šaka zobi i slabašna i nema namjeru da sagiba glavu. Tu smo da im potvrdimo da zabranjeni grad Jasenovac i "Oluja" nisu mitovi, već činjenice s kojima živimo. Srbija neće šutjeti i praviti se mrtva kada netko pokušava ubijati i protjerivati njezine ljude. Godinama šaljemo poruku da više neće biti "Oluja" i danas to ponovo radimo - ustvrdio je 4. kolovoza na novosadskoj komemoraciji "Oluje" srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

 

Na istom valu bio je i Milorad Dodik, poručivši da je "Oluja pogrom, zločin, genocid, etničko čišćenje, nastavak iz Drugog svjetskog rata", "konačno rješenje za Srbe".

 

NEPRIHVATLJIVE OPTUŽNICE


S hrvatske strane stigao im je jasan i nedvosmislen odgovor. Iako već mjesecima predsjednik i premijer ne mogu naći zajednički jezik ni oko čeka, u ocjeni "Oluje" uspjeli su se složiti.

 

- U posljednje vrijeme ponovno se pokušava Hrvatsku prokazivati lažnim i jalovim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995., iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Haagu i potkrijepili dokumentima - poručio je premijer Andrej Plenković. Za Hrvatsku su, ustvrdio je on, neprihvatljive optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota.

 

- Te optužnice dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još uvijek ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićeva režima - istaknuo je Plenković.

 

Za predsjednika Republike Zorana Milanovića odlazak velikog broja krajinskih Srba u kolovozu 1995. je ljudska tragedija.

 

- To je ljudska tragedija, ali je tome prethodila pohlepa i glupost srpskih vlastodržaca. Danima pred "Oluju" nisu prihvatili plan Z4, koji nije bio povoljan, ali ga je hrvatsko vodstvo bilo spremno prihvatiti - podsjetio je Milanović. Nakon toga su, prema njegovim riječima, "na djelo stupili oni najhrabriji među nama, hrabriji od hrabrijih".

 

- Neprijatelj se nije predao, nego ga je hrvatska vojska slomila. Bez hrvatske vojske nikad ne bi bilo Daytona. Ne da nam nikada nisu rekli hvala, nego nas sumnjiče kao neke tipove loših namjera - zaključio je Milanović.

 

PRAZAN GOVOR


Dugogodišnja Tuđmanova suradnica Vesna Škare Ožbolt smatra pak da se Hrvatska na Vučićeve provokacije uopće ne bi trebala osvrtati.

 

- To je jedan prazan govor, jedno političko pražnjenje bez ikakvog smisla. Tko napada Srbiju? Od koga je ona ugrožena? Na to po mojem mišljenju uopće ne treba odgovarati - ocijenila je u izjavi za N1 televiziju Vesna Škare Ožbolt. Između Hrvatske i Srbije nema, istaknula je ona, dubinske normalizacije odnosa, a ovakve vatrene izjave tijekom svake proslave "Oluje" to najjasnije pokazuju.

 

- Normalizacije nema niti na njoj itko radi, i to je ključ svega - naglasila je nekadašnja Tuđmanova suradnica.

 

NEMA POMAKA


Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je pak da je RH uvijek spremna na dijalog.

 

- Hrvatska je uvijek pripravna za razgovor, ali na osnovi konkretnih činjenica i pokazatelja. Svake godine ih pozivamo da se uključe u proces pronalaska nestalih osoba i da otvore svoje arhive. Ulažemo ogromne napore u pronalasku nestalih, imamo rezultate, ali nemamo pomoć iz Beograda. Oni ne prihvaćaju činjenicu da su u Srbiju odveli građane RH, da su tamo imali logore. Oni ne žele obeštetiti žrtve ni procesuirati ratne zločine. Tu pomaka nema - zaključio je Medved.

 

Koji smatra da bi se Srbija trebala suočiti sa svojom ulogom u realizaciji Miloševićeva velikosrpskog projekta agresije na Hrvatsku i BiH. A ne, umjesto toga, iskrivljavati povijesne činjenice o "Oluji".

 

(DEPO PORTAL/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 187

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još