U saradnji sa svojim timom

Dr. Lejla Hadžikadić-Gušić objavila prve smjernice o tretmanu karcinoma dojke u BiH

ŽENA iN06.08.22, 11:44h

Dr. Lejla Hadžikadić-Gušić objavila prve smjernice o tretmanu karcinoma dojke u BiH
Većina zemalja imaju međunarodne i nacionalne smjernice tretmana karcinoma dojke, međutim u Bosni i Hercegovini one nisu postojale

 

 

Na prošlogodišnjoj naučnoj konferenciji 12. Dani BHAAAS u BiH, koji je organizovala Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) u Mostaru, održan je okrugli stol o raku dojke koji je vodila doktorica iz SAD-a Lejla Hadžikadić-Gušić.

 

Rezultat tog okruglog stola su prve bh. smjernice o tretmanu karcinoma dojke, što će uveliko pomoći doktorima i zdravstvenim ustanovama u BiH da poboljašaju liječenje ove opake bolesti. Smjernice su objavljene i "The Bosnian Journal Of Basic Medical Sciences".

 

Većina zemalja imaju međunarodne i nacionalne smjernice tretmana karcinoma dojke, međutim u Bosni i Hercegovini one nisu postojale.

 

Hadžikadić-Gušić je navela da je veoma bitno imati takav dokument koji se redovno obnavlja po naučnim istraživanjima.

 

- Sada u BiH možemo uspješnije i strateški liječiti pacijentice po najnovijim preporukama struke. Za karcinom dojke to je vrlo bitno pošto je to jedna struka onkologije koja se često mijenja i dopunjava prema najnovijim istraživanjima i preporukama najuglednijih klinika svijeta - kazala je Hadžikadić-Gušić.

 

Osim Hadžikadić-Gušić na smjernicama su radili: Timur Cerić, Inga Marijanović, Ermina Iljazović, Dijana Koprić, Anela Zorlak, Mahira Tanović, Alma Mekić- Abazović, Ibrahim Šišić, Una Delić, Jasminka Mustedanagić-Mujanović, Alija Aginčić, Edin Bećiragić, te Frederick L Greene, saopćeno je iz BHAAAS-a.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!