naša zemlja - neizostavna tema

Plenković na obilježavanju godišnjice Oluje: Nema evropske BiH dok Hrvati ne budu legitimno predstavljeni

Front05.08.22, 14:54h

Plenković na obilježavanju godišnjice Oluje: Nema evropske BiH dok Hrvati ne budu legitimno predstavljeni
Stajat ćemo na zaštiti Hrvata u BiH jer nema evropske bih sve dok svi njeni građani, a posebno Hrvati, ne budu legitimno predstavljeni u predstavničkim tijelima zemlje

 

 

 

 

Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u sjećanje na uspješnu vojno-redarstvenu akciju Oluja kojom je Hrvatska prije 27. godina porazila pobunjene Srbe i oslobodila 11.000 kvadranih kilometara ili oko petine svoje ukupne teritorije.

 

Tom prilikom se okupljenima na proslavi obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Naravno, kao što smo to već navikli od političara iz susjednih zemalja, neizostavna tema je ponovo bila Bosna i Hercegovina.

 

“Oluja je spriječila genocid u Bihaću”


“Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali za budućnost Domovine i za samostalnost. Gotovo 900 godina Hrvati nisu sami upravljali svojom sudbinom, sve dok uz viziju predsjednika Tuđmana nismo ostvarili pravo na slobodu. Branitelji su dali najveći doprinos i oni su kamen temeljac naše Domovine. Oluja je omogućila i mir u BiH, omogućila oslobađanje dijela teritorija BiH, u Bihaću je spriječen genocid, omogućen je Daytonski sporazum i za njegovo se poštovanje i dan danas zalažemo” – kazao je Plenković.

 

“Nema evropske BiH bez legitimnog predstavljanja Hrvata”


“Još jednom vidimo koliko je visoka cijena slobode. Upravo zato što znamo kako je biti žrtva agresije, dali smo podršku Ukrajini. Ustajat ćemo na zaštiti Hrvata u BiH jer nema evropske bih sve dok svi njeni građani, a posebno Hrvati, ne budu legitimno predstavljeni u predstavničkim tijelima zemlje. Temelj za to je pravedan Izborni zakon kao i bolje funkcioniranje BiH” – kazao je Plenković pa zaradio pljesak.


 
“U ovim geopolitički nesigurnim okolnostima više nego ikada sigurni smo da je potrebno ulagati u sigurnost. Posljedice dovode do destabilizacije krhkih država, do gladi i migracije. To nas upozorava da moramo jačati odbrambene sposobnosti, vojnik je u centru naše odbrambene politike, izdvajamo 7,6 milijardi kuna, to je najviše od samostalnosti Hrvatske, dostigli smo smjernice NATO-a od 2 posto ulaganja u odbranu. Dodatno ćemo ulagati u protuzračnu odbranu, a radit ćemo i na nabavi višenamjenskog borbenog broda”, rekao je Plenković.

 

“Hrvatsku se pokušava prokazivati jalovim optužbama o protjerivanju Srba, iako je jasno da ih je srpsko vodstvo prisililo na to. Optužnice protiv pilota su neprihvatljive, Srbija ne pokazuje spremnost da prizna odgovornost u zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima. Vlada će kao i do sada štititi branitelje, pilote i zapovjednike i neće dopustiti da se u pitanje dovede oslobađajući karakter rata. Kao pobjednica u ratu ponosimo se time što štitimo prava svih nacionalnih manjina. Srbija nažalost ne sarađuje ni u progonu zločinaca, ni u traganju za nestalima ni u obeštećenju stradalih. Hrvatsku vodimo u kriznim vremenima, ali iz svih ovih kriza izlazimo uvijek snažniji i spremniji da intereveniramo za građane i ekonomiju.

 

Vodeći računa o tome koliko su branitelji dali za slobodu i demokratiju, mi ćemo dati sve da spriječimo socijalnu frakturu i damo naš mali doprinos boljem životu svih naših sugrađana”, rekao je Plenković.

 

(Raport, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 162

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još