NEĆEMO OZDRŽATI

Susjedi skladište gas, a BiH ništa?! Bičakčić predlaže ključne poteze za spas od energetskog kolapsa u oktobru

Biznis Klub30.07.22, 11:05h

Susjedi skladište gas, a BiH ništa?! Bičakčić predlaže ključne poteze za spas od energetskog kolapsa u oktobru
Republika Srbija je zakupila određena skladišta gasa u Mađarskoj, a ima i vlastite kapacitete. Republika Hrvatska ima LNG terminal, ali provodi i posebne mjere štednje električne energije obzirom na krizu koja je dodatno pogoršana izuzetno lošom hidrologijom tokom ljeta uz neizvjesnost do kada će to trajati

 

 

Dok naši susjedi nastoje da energetsku krizu, posebno bojazan za predstojeću zimu, riješe obezbjeđivanjem i skladištenjem različitih vidova energije na sve moguće načine, takva aktivnost u BiH izostaje, izjavio je za Fenu predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) Edhem Bičakčić.

 


Republika Srbija je zakupila određena skladišta gasa u Mađarskoj, a ima i vlastite kapacitete. Republika Hrvatska ima LNG terminal, ali provodi i posebne mjere štednje električne energije obzirom na krizu koja je dodatno pogoršana izuzetno lošom hidrologijom tokom ljeta uz neizvjesnost do kada će to trajati.


Bičakčić je naglasio da je potrebno, što je BHK CIGRA-e u više navrata predlagala, povećati federalne robne rezerve u sektoru nafte. Također, potrebno je iznaći način skladištenja plina, te razmotriti mogućnost i opciju dostave kamionski LNG ili komprimiranog gasa iz Hrvatske. U sektoru električne energije neophodno je provoditi efikasnije mjere energetske efikasnosti i dodatne štednje.


Situacija se, dodao je Bičakić, može usložniti i u BiH sa dolaskom zimskog perioda kada ljudi neće biti u mogućnosti plaćati visoku cijenu gasa, koja je već danas dvostruko veća, a od oktobra se niko ozbiljno ne usuđuje procjeniti koliko će iznositi, a sve pod uslovom da gas kontinuirano dolazi.


- Ukoliko dođe do bilo kakvog poremećaja, sve će se to najviše odraziti na električnu energiju, a onda ćemo imati i povećanu potrošnju, a mogući su i problemi u mreži. Za ovo je potrebno napraviti operativne planove kojih zasad nema. Nažalost, u našoj vladi izostaje i aktivnost da iskoristimo postojeće resurse. Više od stotinu novih solarnih elektrana su mjesecima, a neke i godinama, čekale na priključenje i početak rada u mreži - dodao je Bičakčić.


Naglasio je da individualno, kao potrošači, moramo zaista racionalno trošiti energiju, da sve gubitke, prije svega toplotne, eliminišemo i da električnu energiju, koja je svima dostupna tretiramo kao jednu veliku vrijednost koju imamo i da koristimo i tu pogodnost što ona još nema tržišnu cijenu.


Niz članica EU već su donijele preporuke i mjere za optimalno korištenje energije i smanjenje potrošnje kako bi efikasnije odgovorile na predstojeće energetske izazove.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 68

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još